Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές μετοχές

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,5%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,2%, η Μαδρίτη 0,7% και το Μιλάνο 1%. Στο επίκεντρο η τρίτη σημαντική αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ χθες, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου. Πτώση πάνω από $1 για τις τιμές πετρελαίου.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές μετοχές

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στις ευρωαγορές, με το κλίμα να βελτιώνεται και λόγω του άλματος στη Wall λόγω των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τη στιγμή που οι επενδυτές να συνεχίζουν να αξιολογούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. 

Με αυτή την τρίτη στη σειρά σημαντική αύξηση των επιτοκίων, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την άρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, σημειώνει η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Πλέον τα επιτόκια βρίσκονται στο 1,5%.

Η Φρανκφούρτη έκλεισε τελικά με άνοδο 0,24% στις 13.243 μονάδες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να ενισχύεται 0,46% στις 6.273 μονάδες και τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,37% στις 7.047 μονάδες, περιορίζοντας σημαντικά τις πρωινές απώλειες.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και σειρά από ανακοινώσεις εταιρικών κερδών. Εταιρείες όπως η Shell και η Apple ανακοίνωσαν κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ η Meta, η Heineken και η Samsung ανέφεραν επιβράδυνση.

Εκτινάχθηκαν τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη. Η Shell δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,45 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 9,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Refinitiv. 

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου της TotalEnergies αυξήθηκαν στα 9,9 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσια σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αντίθετα, η μητρική εταιρεία Meta του μεγαλύτερου στον κόσμο μέσου κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook, στο τρίτο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε νέα πτώση εσόδων και κερδών, κατά 4,4%.

Στο κόκκινο σήμερα και οι ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Hang Seng να οδηγεί τις απώλειες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει $1,45 και φτάνει στα 87 δολάιρα ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση $1,3 βρίσκεται στα $95.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v