Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Κέρδη στις ευρωαγορές με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να σημειώνει «άλμα» σχεδόν 2%. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Άνοδος στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να «βλέπουν» ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μπρος τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,44% στις 407 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή πτώση μόλις 0,01% στις 7.013 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,94% στις 13.052 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,94% στις 6.250 μονάδες.

Στο μεταξύ, η Γερμανία οδεύει σε ύφεση, δήλωσε την Τρίτη το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, προβλέποντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο.

Ο δείκτης τρέχουσας αξιολόγησης έφτασε στις 94,1 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,4 μονάδες σε μηνιαία βάση ενώ ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στις 75,6 μονάδες, αυξημένος κατά 0,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

To ινστιτούτο σημείωσε ότι η γερμανική οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει «έναν δύσκολο χειμώνα».

Νωρίτερα, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι διορίστηκε εν μέρει για να διορθώσει τα λάθη που έκανε η προκάτοχός του Λιζ Τρας και προειδοποίησε τη χώρα ότι αντιμετωπίζει δύσκολες αποφάσεις για να ξεπεράσει μια «βαθιά οικονομική κρίση».

Οπως σημειώνει το Reuters, ο Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βρετανική πολιτική σκηνή, λέγοντας ότι θα δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες του κόσμου.

«Η κυβέρνηση που ηγούμαι δεν θα αφήσει την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, να διευθετήσουν ένα χρέος το οποίο ήμασταν πολύ αδύναμοι να πληρώσουμε οι ίδιοι».

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI ενισχύεται 0,6% στα 85,07 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.662 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 1% σε σχέση με το δολάριο στο 0,9970 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v