Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά ευρωαγορές με την προσοχή στο Λονδίνο

Τρεις ημέρες από την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών, ο Τζέρεμι Χαν ξηλώνει τον μίνι προϋπολογισμό που προκάλεσε αναταραχές στη βρετανική αγορά ομολόγων.

Ανοδικά ευρωαγορές με την προσοχή στο Λονδίνο

Θετικές κινήσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές, με το επίκεντρο των επενδυτών να στρέφεται στη Βρετανία. Ο DAX ενισχύεται 0,6%, ο FTSE 100 κατά 0,5%, ο CAC κατά 0,6%, ο IBEX κερδίζει 1,4%, ενώ ο MIB 0,7%.

Θα αντιστρέψουμε σχεδόν όλες τις φορολογικές μειώσεις του μίνι προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ. 

Πρόκειται για μία προσπάθεια να ηρεμήσουν οι αγορές, που εξακολουθούν να είναι διστακτικές για το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και την πρωθυπουργό Λιζ Τρας. Ράλι κάνουν τα βρετανικά κρατικά ομόλογα που επεκτείνουν τα κέρδη τους, με την απόδοση του 10ετούς gilt να υποχωρεί 32 μονάδες βάσης, στο 4,0%. Κέρδη 1% για τη στερλίνα, με την ισοτιμία στο 1,128 δολάριο.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης φορολογικές αλλαγές που όπως είπε θα συγκεντρώσουν 32 δισ. λίρες ετησίως σε επιπλέον έσοδα, καθώς προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στην καταστροφική πορεία της αγοράς ομολόγων. «Μαζί με την απόφαση να μην μειωθεί ο εταιρικός φόρος και με την αποκατάσταση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος, τα μέτρα που ανακοίνωσα σήμερα θα συγκεντρώνουν κάθε χρόνο περίπου 32 δισ. λίρες».

Στην εταιρική ειδησεογραφία, να πληρώσει 495 εκατομμύρια δολάρια συμφώνησε η Credit Suisse για να διευθετήσει μια υπόθεση που σχετίζεται με συναλλαγές πριν από το 2008 και οι οποίες συνδέονται με τις δραστηριότητές της σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια (RMBS) προχώρησε η τράπεζα όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα. 

Οι μετοχές στην Ασία-Ειρηνικό κινήθηκαν χαμηλότερα, καθώς οι φόβοι για ύφεση επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα την ώρα που αυξάνονται οι προσδοκίες ότι θα υπάρξει συνέχιση των αυστηρότερων νομισματικών πολιτικών σε όλο τον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, μια υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ πυροδότησε άγριες διακυμάνσεις στις αγορές, καθώς οι επενδυτές αναπροσάρμοσαν τις προσδοκίες τους για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v