Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πτώση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια για έκτη σερί μέρα. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές εν αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Πέμπτη.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,53% στις 385 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,86% στις 6.826 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,39% στις 12.172 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,25% στις 5.818 μονάδες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε εκδήλωση του IIF στην Ουάσιγκτον, αναγνώρισε τις αυξήσεις επιτοκίων, ως το πιο κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Η ίδια υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε ύφεση.

Στο μεταξύ, απότομη άνοδο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, καθώς τα εργοστάσια ενίσχυσαν τις επενδύσεις παρά τους φόβους για ύφεση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οπως μεταδίδει ο Guardian, η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε 1,5% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, και ήταν πολύ καλύτερη από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 0,6%. Το αποτέλεσμα έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη μεταποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία υποχώρησε 1,6% τον Αύγουστο, συμβάλλοντας στη συνολική οικονομική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3%.

Παράλληλα, η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, επηρεασμένη από την αδυναμία στη μεταποίηση και από τις εργασίες συντήρησης που επιβράδυναν τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία την Τετάρτη.
Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους είχε δείξει μηδενική ανάπτυξη τον Αύγουστο.

«Η οικονομία συρρικνώθηκε τον Αύγουστο με την μεταποίηση και τις υπηρεσίες να υποχωρούν και με μια μικρή καθοδική αναθεώρηση στην ανάπτυξη του Ιουλίου, η οικονομία συρρικνώθηκε συνολικά τους τελευταίους τρεις μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ONS, Grant Fitzner.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI σημειώνει πτώση 2,3% στα 87,27 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,6% στα 1.676 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 0,9700 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v