Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικά γύρισε η Φρανκφούρτη (+0,8%), ενώ οριακά αρνητικά κινείται το Λονδίνο. Σταθερό το Παρίσι, ενώ 0,2% χαμηλότερα κινείται η Μαδρίτη. Ανοδος 0,1% για το Μιλάνο.

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικτά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αρνητική πρωινή έναρξη, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας θα κρατήσουν τη Federal Reserve σε μια επιθετική πορεία αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι αγορές στην Ασία-Ειρηνικό επίσης υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να ηγείται των απωλειών.

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς μπαράζ εκρήξεων συγκλόνισαν το Κίεβο τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας στην ουκρανική πρωτεύουσα ενώ εκρήξεις καταγράφονται και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, σε μια συντονισμένη επίθεση που μοιάζει να «απαντά» στην εκτίναξη της γέφυρας στην Κριμαία από τους Ουκρανούς.  

Στον ενεργειακό τομέα, συνδυασμό απαλλαγής από τον λογαριασμό ενός μήνα και εισαγωγής «φρένου» στην τιμή του φυσικού αερίου εισηγείται η Επιτροπή Φυσικού Αερίου και Θέρμανσης στη Γερμανία για την ελάφρυνση των πολιτών τον χειμώνα, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξαγγείλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στην εταιρική ειδησεογραφία, σε νέο υψηλό έφτασαν οι μηνιαίες πωλήσεις της Tesla στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, καθώς το εργοστάσιο του Έλον Μασκ στη Σαγκάη ανέκαμψε από τις αναταραχές και τις διακοπές του εφοδιασμού. 

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων πούλησε 83.135 αυτοκίνητα τον Σεπτέμβριο, 8% υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, αν και λιγότερα από τα 200.973 οχήματα που πούλησε η τοπική ανταγωνιστική BYD, σύμφωνα με την China Passenger Car Association.

Με βουτιά 12% άνοιξε το χρηματιστήριο της Μόσχας

Το χρηματιστήριο της Μόσχας σημείωνε σήμερα το πρωί πτώση σχεδόν 12% κατά την έναρξη της συνεδρίασης, μετά τον βομβαρδισμό πολλών πόλεων στην Ουκρανία και τη μερική καταστροφή της ρωσικής γέφυρας της Κριμαίας το Σάββατο.

Ο κεντρικός δείκτης Moex (σε ρούβλια) σημείωνε πτώση 11,9% στις 10:03 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φτάνοντας στις 1.780,39 μονάδες, περνώντας κάτω από το όριο των 1.800 μονάδων για πρώτη φορά μετά την 24η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτή την ώρα (15:00΄ μμ) χάνει 2,9%.

Ο δείκτης RTSΙ (σε δολαρια) σημείωνε πτώση κατά 13%, στις 909, 26 μονάδες, ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί 5,6%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v