Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη ρίχνουν τις ευρωαγορές

Μαζί με την ανησυχία για τις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τον αντίκτυπό τους στην οικονομία, οι αγορές στην Ευρώπη παρακολουθούν και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Νέα παρέμβαση στις αγορές ομολόγων από την BoE.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη ρίχνουν τις ευρωαγορές

Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επιμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης και την προοπτική πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Ο DAX χάνει 1,3%, ο FTSE 100 επίσης, ο CAC 40 υποχωρεί 1%, ο IBEX κατά 1,1% και ο MIB κατά 1,8%.

Οι αγορές της περιοχής έκλεισαν με πτώση τη Δευτέρα, καθώς η αστάθεια συνέχισε να επηρεάζει το κλίμα. Μαζί με την ανησυχία για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική ανάπτυξη, οι αγορές στην Ευρώπη παρακολουθούσαν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά από πολλαπλές εκρήξεις που έπληξαν το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Κιέβου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολούθησαν αρχικά το αρνητικό παγκόσμιο κλίμα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας θα κρατήσουν τη Federal Reserve σε μια επιθετική πορεία αυξήσεων των επιτοκίων. Ωστόσο, οι απώλειες στο χθεσινό άνοιγμα εξαφανίστηκαν μέχρι αργά το πρωί.

Οι παγκόσμιες αγορές αναμένουν τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ την Πέμπτη και τη σεζόν εταιρικών κερδών.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα, με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι μετοχές της τεχνολογίας συνεχίζουν να πλήττονται περισσότερο σε αυτή την πτωτική αγορά λόγω των απότομων αυξήσεων επιτοκίων.

Στην οικονομική ειδησεογραφία της περιοχής, η Τράπεζα της Αγγλίας επεκτείνει τη λειτουργία έκτακτης αγοράς ομολόγων για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, σε μια νέα προσπάθεια να ηρεμήσει τις αγορές και να προστατεύσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία. 

Oπως μεταδίδει το CNBC, η κεντρική τράπεζα διευρύνει το εύρος του ημερήσιου προγράμματός της στο οποίο αγοράζει κρατικό χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου, για να συμπεριλάβει τις αγορές των τιμαριθμοποιημένων ομολόγων.

Οι μετοχές των βρετανικών παρόχων συντάξεων υποχωρούν. Η Aviva (-2,9%), η Legal and General (-2,5%) και η Prudential (-1,6%) συγκαταλέγονται μεταξύ των μετοχών που κινούνται αρνητικά στον FTSE 100, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι η δυσλειτουργία στην αγορά κρατικού χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούσε «ουσιαστικό κίνδυνο για χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v