Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελπίδες για δημοσιονομική αναστροφή στη Βρετανία ανεβάζουν τις ευρωαγορές

Ο DAX ενισχύεται 1,8%, ο FTSE 100 κατά 1,4%, ο CAC κατά 1,9%, ο IBEX κατά 1,6%, όπως και ο MIB. Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ αποχώρησε νωρίς από το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι υπουργοί στη Βρετανία συνεδριάζουν.

Οι ελπίδες για δημοσιονομική αναστροφή στη Βρετανία ανεβάζουν τις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πληθαίνουν οι εικασίες ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αναστρέψει τις αμφιλεγόμενες δημοσιονομικές της πολιτικές.

Ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng αποχώρησε νωρίς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι υπουργοί συνεδριάζουν για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό χάος της χώρας.

Ρεπορτάζ την Πέμπτη ανέφερεαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ακυρώσει τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές ύψους 43 δισ. λιρών που περιλαμβάνονται στον λεγόμενο «μίνι προϋπολογισμό» της 23ης Σεπτεμβρίου, οδηγώντας τις μετοχές και τη λίρα σε εκτίναξη.

Η Πέμπτη ήταν μέρα διακυμάνσεων για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς η αρχική βουτιά μετά από τον πιο υψηλό από τον αναμενόμενο πληθωρισμό των ΗΠΑ έδωσε τη θέση της σε μια διακύμανση 1.500 μονάδων στη Wall Street που οδήγησε τον Dow να κλείσει 800 μονάδες υψηλότερα.

Στη συνέχεια, οι αγορές στην Ασία-Ειρηνικό σημείωσαν άνοδο στη διάρκεια της νύχτας καθώς στο επίκεντρο των επενδυτών δεν βρέθηκε την έκθεση για τον πληθωρισμό και αντ' αυτού επικεντρώθηκαν στις ελπίδες για μια δημοσιονομική στροφή του Ηνωμένου Βασιλείου και σε περαιτέρω κίνητρα από την κινεζική κυβέρνηση.

Τα futures της Wall είναι θετικά κατά τις πρώτες συναλλαγές πριν από την έναρξη της αγοράς, καθώς οι επενδυτές περιμένουν μια σειρά από εταιρικά κέρδη από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα τερματίσει σήμερα τις προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας μηχανισμός υποστήριξης που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες για τη σταθεροποίηση της αγοράς gilts και τη διάσωση των συνταξιοδοτικών ταμείων στον απόηχο των δημοσιονομικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v