Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. «Βουτιά» 3,5% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να ποντάρουν σε καλύτερες μέρες για την βρετανική οικονομία.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Kwasi Kwarteng είχε ανακοινώσει την παραίτησή του. Οπως αναφέρει, η πρωθυπουργός του ζήτησε να παραιτηθεί κι εκείνος το αποδέχτηκε. Την επιστολή του δημοσίευσε ο ίδιος στο Twitter και σε αυτήν αναφέρει ότι το όραμα της Τρας είναι «το σωστό».

Στο μεταξύ, κατά 5,6% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών (INSEE). Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν στο 5,9%.

Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης υποχώρησε 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η πτώση των τιμών της ενέργειας και των υπηρεσιών συνέβαλε τόσο στον μηνιαίο αποπληθωρισμό όσο και στην επιβράδυνση του πληθωρισμού που παρατηρείται σε ετήσια βάση.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,56% στις 391 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,12% στις 6.858 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,67% στις 12.437 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,90% στις 5.931 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη για μια πιθανή τεχνική ύφεση σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος πρέπει να μειωθεί για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουί ντε Γκίντος.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα», δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας την Παρασκευή και αναμεταδίδει το Reuters

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI «βουλιάζει» 3,5% στα 86,04 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 1,5% στα 1.651 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 0,9738 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v