Χαμηλότερα οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενώ αναμένουν και νέα εταιρικά αποτελέσματα και δεδομένα από την αγορά εργασίας.
Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,3%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη 1% και το Μιλάνο 0,7%.
H ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει προχωρήσει τόσο για να ξεκινήσει η Fed την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους ερχόμενους μήνες, προτού αρχίσει να υποχωρεί.
«Στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η Επιτροπή συζήτησε την πρόοδο της οικονομίας προς τους στόχους μας», ανέφερε ο κ. Πάουελ σε κείμενο ομιλίας που έχει ετοιμάσει για την κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Αν και η επίτευξη του στόχου της "oυσιαστικής περαιτέρω προόδου" απέχει ακόμα πολύ, οι συμμετέχοντες αναμένουν ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί» σημείωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Πάουελ.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, άλμα έκαναν τα κέρδη των επενδυτικών τραπεζών στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο. Citigroup, Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς, με στήριξη από την αποδέσμευση αποθεματικών που προόριζαν για ζημίες λόγω της πανδημίας. Αδύναμα ήταν ωστόσο τα έσοδα για BofA και Citi.
Eλαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες διαμορφώθηκε το ΑΕΠ της Κίνας, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκαν με πιο γρήγορο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Ιούνιο. Οπως μεταδίδει το CNBC, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,9% το δεύερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό. Οι εκτιμήσεις του Reuters έκαναν λόγο για 8,1% για το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.
Στο 4,8% διαμορφώθηκε η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάιο. Ηταν χαμηλότερα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο αλλά υψηλότερα κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο προτού χτυπήσει η πανδημία την οικονομία.