Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού επιβαρύνει το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Γερμανία κατέγραψε περισσότερες από 6.800 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ η Ιρλανδία μπαίνει σε lockdown για έξι εβδομάδες, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, οι αγορές επηρεάζονται και από τα τεχνικά ζητήματα που αντιμετώπισε το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο Euronext τη Δευτέρα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρώσει όλες τις συναλλαγές που έγιναν μετά τις 18:30 ώρα Ελλάδος - η τελευταία τιμή trading ορίστηκε ως τιμή κλεισίματος.
Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 1% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή, σε σχέση με έναν μήνα πριν ήταν υψηλότερα κατά 0,4%.
Οι τιμές Ενέργειας κινήθηκαν 3,3% αρνητικά ετησίως, με αυτές των προϊόντων πετρελαίου να κάνουν βουτιά 17,9% και τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν κατά 8,2%. Εξαιρουμένης της Ενέργειας, ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 0,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πλούτου στον κόσμο, η ελβετική τράπεζα UBS, ανακοίνωσε άλμα στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου, καθώς έφτασαν στα 2,1 δισ. δολάρια. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε εύκολα τις προβλέψεις των αναλυτών - έκανε 99% άλμα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Υπό το παραπάνω κλίμα, η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,3%, ενώ ανοδικά κινούνται τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο κερδίζει 0,2%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη 0,8% και το Μιλάνο 0,3%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται οριακά χαμηλότερα.
Το ευρώ διατηρείται στο 1,176 δολάριο, ενώ η στερλίνα στο $1,294. Σταθεροποιητικά και οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό στα 40,84 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ στα $42,63. Στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού -δείκτης αναφοράς για την περιοχή- παραμένει στο -0,62%.