Ηπιες κινήσεις στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις μεσημεριανές ώρες, μετά την ιδιαίτερη θετική έναρξη συνεδριάσεων το πρωί.
Το κλίμα στηρίζουν οι ελπίδες για νέο πακέτο τόνωσης τις επόμενες εβδομάδες στις ΗΠΑ και για έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 πριν το τέλος της χρονιάς. Τα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, αλλά και οι ανησυχίες για τις συνομιλίες του Brexit βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο σήμερα.
Η Φρανκφούρτη χάνει οριακά, το Λονδίνο υποχωρεί 0,2%, το Παρίσι κερδίζει 0,3%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,2%.
Ξεκίνησε ξανά trading το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο Euronext, μετά από 3 ώρες διακοπής, λόγω τεχνικού ζητήματος. Οι συναλλαγές για όλα τα προϊόντα στο πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο που διαχειρίζεται τα χρηματιστήρια στο Παρίσι, στο Αμστερνταμ, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στη Λισσαβόνα, στο Δουβλίνο, στο Μιλάνο και στο Οσλο, είχαν σταματήσει. Το χρηματιστήριο είπε ότι αιτία της διακοπής της διαπραγμάτευσης ήταν ένα τεχνικό ζήτημα που επηρέασε το λογισμικό.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη παραμένει βασικός παράγοντας για την περιοχή, όπως και οι συζητήσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης για το «διαζύγιο» τους. Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα του πρέπει να προετοιμάζεται για έξοδο χωρίς συμφωνία, την 1η Ιανουαρίου. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο συνεχίζονται και σήμερα.
Στο μέτωπο του κορωνοϊού, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων του αυστηρού ωραρίου των εστιατορίων και των ορίων στις δημόσιες συναθροίσεις.
Στην οικονομική επικαιρότητα, ελλείμματα 1 τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη έφερε η πανδημία κορωνοϊού. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σκοπεύουν να περάσουν πιο βαθιά στο κόκκινο από ποτέ άλλοτε φέτος, συγκεντρώνοντας δημοσιονομικά ελλείμματα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, καθώς ξεκινούν να εφαρμόζονται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης κορωνοϊού.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα σχέδια προϋπολογισμών που δημοσιεύθηκαν από τα κράτη-μέλη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το μπλοκ των 19 χωρών θα έχει συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 976 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 8,9% του ΑΕΠ φέτος.
Μικτά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, μετά την ανακοίνωση του κινεζικού ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο. Η κινεζική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 4,9% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο, καθώς η βιομηχανική ανάπτυξη συνεχίζει να στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων, ωστόσο σημαντικά υψηλότερος από το 3,2% που είχε καταγραφεί το β’ τρίμηνο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 5,2%
Η βιομηχανική παραγωγή έκανε άλμα 6,9% τον Σεπτέμβριο –το υψηλότερο επίπεδο φέτος, ενώ οι λιανικές πωλήσεις επίσης σημείωσαν την καλύτερη επίδοσή τους μέχρι στιγμής φέτος, καθώς αυξήθηκαν κατά 3,3% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 5,8% στη βιομηχανική παραγωγή και 1,8% στις λιανικές πωλήσεις.