Στο κόκκινο συνεχίζουν οι αγορές στην Ευρώπη μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και την κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, περιορίζοντας ωστόσο τις απώλειες τους τις απογευματινές ώρες.
Οι εξελίξεις ρίχνουν βαριά σκιά στις εν γένει θετικές προβλέψεις για το επικίνδυνο ενεργητικό που είχαν διαμορφωθεί στις αρχές της χρονιάς δεδομένης και της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας για την «πρώτη φάση» του εμπορικού τους διακανονισμού που αναμένεται να υπογραφεί αργότερα αυτό τον μήνα.
Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν και τώρα κυριαρχεί η ανησυχία. Μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές στην Ασία, σημαντικές είναι οι ρευστοποιήσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια.
Στον αντίποδα οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι το πετρέλαιο, το οποίο βρίσκεται πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, αλλά και ο χρυσός που κινείται σε υψηλό εξαετίας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές των αμερικανικών αλλά και των ευρωπαϊκών ομολόγων. Να σημειωθεί ότι αυξημένες τιμές σημαίνουν μικρότερες αποδόσεις για τα ομόλογα.
Στην Γηραιά Ηπειρο αρχικά φάνηκε να επικρατεί ψυχραιμία. Ωστόσο σύντομα οι απώλειες διευρύνθηκαν και πλέον ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1% στις 13.083 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 στη Μεγάλη Βρετανία χάνει 0,6% (7.572 μονάδες), ο CAC 40 0,8% (5,996μονάδες), ο FTSE MIB στην Ιταλία βρίσκεται στις 23.523 μονάδες ή 0,7% χαμηλότερα και ο IBEX 35 στην Ισπανία κινείται στις 9.598 μονάδες ή με πτώση 0,5%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει προσγειωθεί στις 415 μονάδες ή 0,5% πιο χαμηλά. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι πλέον σε χαμηλό τριών εβδομάδων και 1,9% κάτω από το ρεκόρ που είχε σημειώσει στις 27 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country που παρακολουθεί μετοχές 47 χωρών, υποχωρεί 0,43% διαγράφοντας όλα τα κέρδη των δυο πρώτων συνεδριάσεων της χρονιάς.
«Τα γεωπολιτικά γεγονότα είναι απρόβλεπτα, αλλά προηγούμενες περίοδοι αυξημένων εντάσεων δείχνουν ότι το αντίκτυπο στις ευρύτερες τάσεις των αγορών είναι βραχυχρόνιο, με τις πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες να περιορίζονται στις τοπικές αγορές», καθησυχάζει ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, σε δηλώσεις του στο Reuters. «Σε γενικές γραμμές, υποστηρίζει τη διατήρηση διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.