Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να «σκαρφαλώνει» σε υψηλό σχεδόν διετίας, καθώς ενισύεται η αισιοδοξία για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Οι ελπίδες για πρόοδο στις συζητήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αυξήθηκαν την Κυριακή, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι θα χορηγηθούν σύντομα άδειες στις αμερικανικές επιχειρήσεις που θα τους επιτρέπει να κάνουν πωλήσεις στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,5%, στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 0,7%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 0,6% ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,2%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,6% και φτάνει στο πιο υψηλό σημείο από τον Ιανουάριο του 2018, στις 401,86 μονάδες.
Στο εταιρικό μέτωπο, την άφιξη των πρώτων Boeing 737 MAX τον Μάρτιο το νωρίτερο, δύο μήνες πιο αργά από την τελευταία της πρόβλεψη, αναμένει η Ryanair, γεγονός που πιέζει την αύξηση των επιβατών της για την επόμενη χρονιά στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων ετών.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους αναμένει να έχει 157 εκατ. επιβάτες τη χρονιά που ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2021, χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Ιουλίου για 162 εκατ.
Αίτηση για τοποθέτηση διαχειριστών στη ζημιογόνα βρετανική επιχείρησή της, καταθέτει η λιανική εταιρεία με βρεφικά και παιδικά προϊόντα Mothercare, βάζοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με το Reuters, οι πωλήσεις της Mothercare έχουν δεχθεί πλήγμα από τον έντονο ανταγωνισμό των ομίλων σούπερ μάρκετ αλλά και από τις διαδικτυακές λιανικές εταιρείες, στη βασική της αγορά, τη βρετανική. Πιέσεις έχει δεχθεί και από τα αυξημένα κόστη.
Οπως αναφέρει η βρετανική εταιρεία, δεν μπορεί να συνεχίσει να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της βρετανικής θυγατρικής. Οι δραστηριότητες λιανικής στη Βρετανία, που περιλαμβάνουν 79 υποκαταστήματα, δεν μπορούν να επιστρέψουν σε φυσιολογική λειτουργία, σημειώνει.
Στο μέτωπο των δεδομένων, απότομη συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης, τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση ήταν για ακόμη μία φορά αδύναμη λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της αβεβαιότητας όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία.
Ο δείκτης της IHS Markit για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 45,9 – ελαφρώς υψηλότερα από τις 45,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου, που ήταν και το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων επτά ετών. Είναι ο ένατος μήνας που «προσγειώνεται» χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,12%, στο 1,1154 δολάριο.