Ηπιες κινήσεις σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσίευση για τις θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ίσως δώσουν ένδειξη για το αν η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει ίδια πτώση. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχύεται 0,1%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ βρίσκεται οριακά υψηλότερα.
Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο μηνών κινούνται τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια.
Στο επίκεντρο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Το βρετανικό ναυτικό και οι αρχές επιβολής του νόμου στο Γιβραλτάρ έθεσαν υπό κράτηση δεξαμενόπλοιο, χθες, καθώς υπήρξαν υποψίες ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κίνηση έγινε κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Βρετανία, όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Στο μέτωπο των μάκρο, βουτιά έκαναν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Μάιο. Τα συμβόλαια για made in Germany προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 2,2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Ερευνα του Reuters εκτιμούσε ότι θα υποχωρήσουν κατά 0,1%.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος τόνισε χθες πως όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές ως προς τη χάραξη νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, αλλά και για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει οριστεί όσον αφορά τον πληθωρισμό.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ισπανικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RNE, ο ντε Γκίντος επισήμανε ότι αυτό ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει αποφάσεις για τον χρόνο που θα επιλεγεί για μια δυνητική αύξηση των επιτοκίων, ή για ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι ενδέχεται να μη ληφθούν αποφάσεις στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή εντός Ιουλίου.
Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,2% στα 56,64 δολάρια/βαρέλι, ενώ το brent με μικρότερη πτώση, διαμορφώνεται στα $63,15.