Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στο ιταλικό χρηματιστήριο

Με κέρδη άνω του 2% κινήθηκε ο δείκτης MIB στο Μιλάνο. Θετικό πρόσημο και στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτης. Νέα άνοδος για τον χρυσό. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά την συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για τα κορυφαία πόστα στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υποψήφια για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για τη θέση του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική οι ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν ως υποψήφιο τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγιες.

Τέλος, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα προχωρήσει στην επιβολή πειθαρχικών μέτρων κατά της Ιταλίας, μετά τα βήματα που έκανε η ιταλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διόγκωση του χρέους της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να εξετάσει όλες τις πληροφορίες από την Ιταλία σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της, προτού λάβει μια τελική απόφαση.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδήγησε το ιταλικό χρηματιστήριο σε «άλμα» 2,4% στις 21.905 μονάδες.

Επιπλέον, μικρή άνοδο σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα στην ευρωζώνη, παραμένοντας ωστόσο αδύναμη.

Η μέτρια άνοδος του τομέα υπηρεσιών αντιστάθμισε τη βαθιά καθοδική πορεία της μεταποιητικής παραγωγής.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit, που θεωρείται καλή μέτρηση της συνολικής οικονομικής υγείας, «τσίμπησε» στο 52,2 τον Ιούνιο, από 51,8 μονάδες τον Μάιο.

Ηταν ελαφρώς υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 52,1 μονάδες, αλλά κοντά στο όριο των 50 μονάδων που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,85% στις 392 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,66% στις 7.609 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,71% στις 12.616 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,75% στις 5.618 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 1,22% στις 9.394 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε «άλμα» 2,4% στις 21.905 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 56,50 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,9% στα 1.420 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1279 από 1,1288 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v