Η μεταποίηση προβλημάτισε τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες άνω του 1% για τον δείκτη ΙΒΕΧ της Μαδρίτης. Υποχωρεί το ευρώ. "Βουτιά" σχεδόν 4% για το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς προβλημάτισαν τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, με πλήγμα από την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, τον αυξημένο εμπορικό προστατευτισμό και της ανησυχίες για την επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο ΡΜΙ μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες, ξεπερνώντας το χαμηλό έξι ετών του Μαρτίου (47,5).

Ήταν ελαφρώς υψηλότερος από την πρώτη εκτίμηση για 47,8 μονάδες, αλλά ήταν ο τρίτος μήνας που διολίσθησε χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στο μεταξύ, κέρδη που ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες δημοσίευσε η Volkswagen για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με το CNBC, η γερμανική εταιρεία είχε λειτουργικά κέρδη 3,9 δισ. ευρώ,από 4,2 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αυτό το ποσό. Η εταιρεία δεν ενημέρωσε για το καθαρό μέγεθος.

Στον αντίποδα, πτώση 7,2% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου ανακοίνωσε η Royal Dutch Shell την Πέμπτη, αποδίδοντας την κίνηση στις πιο χαμηλές τιμές και τα πιο χαμηλά περιθώρια στον τομέα των χημικών και της διύλισης.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η βρετανο-ολλανδική εταιρεία κολοσσός στον τομέα του πετρελαίου σημείωσε ότι τα κέρδη για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου υποχώρησαν στα $5,29 δισ. από $5,7 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 2%, στα $5,3 δισ. ξεπερνώντας ωστόσο τις προβλέψεις για $4,54 δισ.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο, ενώ επανέλαβαν την υπόσχεση να διατηρήσουν υπομονετική στάση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας παραμένει εύρωστη, αλλά ταυτόχρονα ο πληθωρισμός είναι υποτονικός. Προβαίνοντας σε μια μικρή τροποποίηση του ανακοινωθέντος από την προηγούμενη συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι ο πληθωρισμός «έχει υποχωρήσει και κινείται κάτω από το 2%».

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,58% στις 388 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,46% στις 7.351 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,01% στις 12.345 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,85% στις 5.576 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,59% στις 9.418 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,74% στις 21.719 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 3,9% στα 61,08 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,9% στα 1.272 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1183 από 1,1194 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v