Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά την εξάμηνη παράταση στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. αν και παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ , μπορεί με την εξάμηνη παράταση να αποφεύχθηκε μια άτακτη έξοδος ωστόσο η απόφαση δεν κάνει τίποτα ώστε να αποφευχθεί οριστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο μεταξύ, οι εξαγωγές της Κίνας για τον Μάρτιο ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,2% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις έρευνας του Reuters για ετήσια αύξηση 7,3% και μετά τη «βουτιά» κατά 20,7% του Φεβρουαρίου.
Στον αντίποδα, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να επιβραδυνθεί σε χαμηλό 30 ετών, στο 6,2% φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, καθώς η χαμηλότερη ζήτηση από την εγχώρια αγορά και το εξωτερικό θα επιβαρύνει τη δραστηριότητά της, παρά τα μέτρα στήριξης.
Ο μέσος όρος πρόβλεψης είναι χαμηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων του Ιανουαρίου για 6,3%.
Επιπλέον, επί τα χείρω αναθεωρεί εκ νέου την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος η γερμανική κυβέρνηση.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, το Βερολίνο αναμένει πλέον ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ, από 1% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, λιγότερο από ότι αναμενόταν υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, τον Φεβρουάριο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ διολίσθησε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 0,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν 0,6% μηνιαία πτώση και 1% ετήσια.
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,16% στις 387 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,26% στις 7.437 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 11.999 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,31% στις 5.502 μονάδες.
Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 9.468 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,8% στις 21.858 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1% στα 64,19 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.295 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1321 από 1,1254 την προηγούμενη μέρα.