Αντίθετα πρόσημα στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την τελευταία μέρα του 2018, με τις αγορές στη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο να είναι κλειστές, λόγω αργίας για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Νωρίτερα έκλεισαν τα χρηματιστήρια στη Βρετανία και τη Γαλλία. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση κατά 0,19%, στις 6.721,46 μονάδες. Ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες άνω του 12% από την αρχή της χρονιάς, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση του από την οικονομική κρίση του 2008, εν μέσω αβεβαιότητας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δέκα ετών είχε ο DAX στη Φρανκφούρτη. Ο δείκτης έχει χάσει περισσότερο από 18% από την αρχή του 2018.
Με κέρδη κατά 1,1% έκλεισε σήμερα ο CAC στο Παρίσι, στις 4.730,69 μονάδες. Μεγαλύτερη άνοδος για το χρηματιστήριο στη Λισαβόνα στην τελευταία συνεδρίαση, κατά 1,8%, στις 4.731,47 μονάδες.
Η αγορά επικεντρώνεται στην πρόοδο των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας όσον αφορά το εμπόριο, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε ότι είχε «πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία» με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζίνπινγκ, το Σάββατο.
Υποστήριξε ότι υπήρξε «μεγάλη πρόοδος» στο συγκεκριμένο θέμα. Οι δηλώσεις του έχουν φέρει αισιοδοξία στις αγορές, που ήταν υπό ιδιαίτερη πίεση φέτος. Τα σχόλια του Τραμπ ήρθαν μετά τη συνάντηση του με τον Σι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπου συμφωνήθηκε τρίμηνη εκεχειρία.
Ωστόσο, το κλίμα στην αγορά παραμένει τεταμένο, λόγω των στοιχείων που έρχονται από την Κίνα. Η μεταποίηση υποχώρησε τον Δεκέμβριο, περισσότερο από ότι αναμενόταν. Ο επίσημος ΡΜΙ διολίσθησε στις 49,4 μονάδες, από 50 τον Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2016.
Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το αδιέξοδο για το Brexit συνεχίζει να απασχολεί τους επενδυτές. Την Κυριακή, ο Λίαμ Φοξ, υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι είναι 50-50 το ενδεχόμενο να φύγει η Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της Μέι με το μπλοκ.
Κέρδη 5% για το δολάριο το 2018
Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών αντιπάλων του, καταγράφει κέρδη 5% το 2018. Μπαίνοντας στο 2019, οι προοπτικές για το δολάριο είναι πιο υποτονικές, λόγω των εκτιμήσεων για κλείσιμο του τριετούς κύκλου αυξήσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Το ευρώ, αν και ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, έχει χάσει περίπου 5% έναντι του δολαρίου φέτος. Την ίδια ώρα, η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρώπη παραμένουν πιο αδύναμα από τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η στερλίνα, που έχει δεχθεί πλήγμα φέτος λόγω του αδιεξόδου για το Brexit, έχει χάσει περισσότερο από 6% της αξίας της, σε σχέση με το δολάριο, το 2018.
Πρώτη ετήσια πτώση για το αργό από το 2015
Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο είναι σε πορεία για τη χειρότερη ετήσια πτώση των τελευταίων τριών ετών, εν μέσω ανησυχιών για την υπερβάλλουσα παραγωγή.
Το brent έχει απώλειες περίπου 19% το 2018, μετά από δύο χρόνια ανοδικής πορείας, ενώ το αμερικανικό αργό κυμαίνεται περίπου 24% χαμηλότερα φέτος.
Το μεγαλύτερο μέρος του 2018 οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, οδηγούμενες από την υγιή ζήτηση και από τις ανησυχίες για την υπερεπάρκεια στην αγορά. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, που επιβλήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου.
Το brent αυξήθηκε περίπου 30% στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, φτάνοντας στο υψηλό των 86,74 δολαρίων ανά βαρέλι. Ηταν το πιο υψηλό σημείο από τα τέλη του 2014, όταν ξεκίνησαν οι τιμές να υποχωρούν εν μέσω αυξημένης τροφοδοσίας της αγοράς.
Προχωρώντας στη χρονιά, οι τιμές του brent έχασαν τα κέρδη τους, κάνοντας βουτιά κατά περίπου 40% από το υψηλό έτους, φτάνοντας στα περίπου 53,25 δολάρια ανά βαρέλι, σε ένα από τα πιο έντονα sell off των τελευταίων δεκαετιών.
Η πτώση ήρθε αφότου η Ουάσιγκτον έδωσε μία αναπάντεχα γενναιόδωρη εξαίρεση από τις κυρώσεις κατά του Ιράν, δίνοντας σε κάποιες χώρες την ευκαιρία να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.
Για την Κίνα, την Ταϊβάν, την Ινδία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ελλάδα προβλέφθηκαν εξαιρέσεις για ένα διάστημα 180 ημερών, από τις 5 Νοεμβρίου της φετινής χρονιάς.
Στο άμεσο μέλλον, το πρώτο χρονικό σημείο πίεσης του 2019 αναμένεται περίπου τον Μάιο του 2019 ή έναν μήνα νωρίτερα, όταν αναμένεται να συζητηθεί η παράταση των παραπάνω εξαιρέσεων.