Χαμηλότερα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και φόβων για νέο γύρο εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,2%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,6%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διολισθαίνει 0,7%.
Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 0,9% για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο, πτώση 0,9% και για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.
Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ιαπωνία έχουν δημοσιεύσει πιο αδύναμα –από τα αναμενόμενα- οικονομικά στοιχεία και το γεγονός προκαλεί ανησυχίες στους επενδυτές, για δυνητική οικονομική επιβράδυνση.
Την ίδια ώρα, παρακολουθούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lightizer, σημείωσε την Κυριακή ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών πρέπει να ολοκληρωθούν επιτυχώς μέχρι την 1η Μαρτίου. Είχαν προηγηθεί αντικρουόμενα σχόλια για το αν έχει οριστεί διορία.
Στο προσκήνιο παραμένει η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, η οποία απειλεί να καθυστερήσει την πρόοδο στις σινοαμερικανικές συνομιλίες.
Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση της 46χρονης Μενγκ Ουάνγκζου, την οποία κατηγορούν ότι απέκρυψε τις σχέσεις της εταιρίας της με μια επιχείρηση που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής. Η Μενγκ ζητεί να αφεθεί ελεύθερη, κυρίως επειδή υποφέρει από σοβαρή υπέρταση εδώ και αρκετά χρόνια και χρειάστηκε να νοσηλευτεί τις τελευταίες ημέρες μετά την σύλληψή της.
Από άποψη δεδομένων, συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία, τον Οκτώβριο. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3%.
Τα πιο αδύναμα εμπορικά στοιχεία της Κίνας ρίχνουν τις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei και τον ASX να κάνουν βουτιά 2%.
Οι εξαγωγές της Κίνας ενισχύθηκαν λιγότερο από ότι αναμενόταν το Νοέμβιο. Η αύξηση των εισαγωγών ήταν επίσης μικρότερη, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2016.
Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές επιβραδύνθηκαν απότομα, στο 3% μετά το άλμα του 21,4% τον Οκτώβριο.
Χαμηλότερα από τους προηγούμενους μήνες κινήθηκαν και οι δείκτες τιμών παραγωγού και καταναλωτή, στην Κίνα, το Νοέμβριο.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 2,7% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας επιβράδυνση από την ανάγνωση του Οκτωβρίου ύψους 3,3%.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,2% τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με πέρυσι, χαμηλότερα από το 2,5% του Οκτωβρίου και ενώ ο στόχος του Πεκίνου είναι 3%.