Μικρές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά τα νέα ότι δεν προβλέπεται να συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Νοέμβριο για το Brexit, τουλάχιστον προς το παρόν.
Όπως δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, ακόμη η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν κρίνεται επαρκής.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,1%, στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 γύρισε θετικά κατά 0,1% μετά την αρνητική έναρξη, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 παραμένει σταθερός στις 363 μονάδες, με τους διάφορους τομείς να παίρνουν διαφορετικές κατευθύνσεις.
Θετικά κινούνται μετά την αρχική επιφυλακτικότητα, τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου. Ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 0,2% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά 0,5%.
Η αγορά επικεντρώνεται κυρίως στις συνομιλίες για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους ηγέτες και τη χώρα της ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.
Ωστόσο, οι ηγέτες στη Σύνοδο απογοητεύτηκαν καθώς η Βρετανία απέτυχε να δώσει νέες προτάσεις για να ξεκλειδώσει το δύσκολο θέμα των ιρλανδικών συνόρων. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται.
Στο εταιρικό μέτωπο, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα καθαρά κέρδη της Ericsson το τρίτο τρίμηνο κατά μεγάλο περιθώριο, καθώς η εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού συνέχισε να ασκεί μεγάλο έλεγχο στα κόστη. Το λειτουργικό περιθώριο έκανε άλμα στο 6% από το αρνητικό 7,4%.
Η ανάπτυξη σε όλες τις κατηγορίες -ιδιαίτερα στον καφέ- και η βελτίωση στη Βόρεια Αμερική έδωσε ώθηση στις πωλήσεις της Nestle τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς.
Στις ΗΠΑ, η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη έδειξε ότι όλοι οι αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, στηρίζοντας παράλληλα την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Το δολάριο και τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων βρέθηκαν σε υψηλό εβδομάδας, στο άκουσμα της είδησης. Πτώση για το ευρώ (-0.1%), που αλλάζει χέρια στο $1,1490. Υποχωρεί 0,14% το αργό, στα 69,95 δολάρια ανά βαρέλι.
Σε κλοιό πιέσεων πέρασαν και πάλι τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία.