Το «ξεπούλημα» στη Wall Street χθες, που οδήγησε σε χαμηλό 19 μηνών τις ασιατικές αγορές σήμερα, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ωστόσο, αν και σε αρνητικό έδαφος, καταγράφουν συγκριτικά μικρότερες απώλειες, υποχωρώντας όμως στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών.
Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1,7% στις 360 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 1,76% στις 7.020 μονάδες, κατά 1,4% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.134 μονάδες, κατά 1,37% ο ισπανικός IBEX και κατά 1,33% ο δείκτης FTMIB του Μιλάνου, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης σημειώνει πτώση 1,4% στις 11.551 μονάδες.
Πτώση συνέχεια στη Wall Street δείχνουν τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που καταγράφουν απώλειες 0,7%-1%, με τον Dow Jones να αναμένεται να σημειώσει και πάλι τριψήφιες απώλειες.
Στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών βρίσκεται η επίπτωση των αυξανόμενων αμερικανικών επιτοκίων, με τα σχόλια υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της Fed να έχουν οδηγήσει σε υψηλό τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων, καθιστώντας τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα και απειλώντας να δημιουργήσουν πρόβλημα στην οικονομική δραστηριότητα και στην εταιρική κερδοφορία.
Σήμερα, εξάλλου, ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που ενδέχεται να εντείνουν τις ανησυχίες ως προς τον ρυθμό αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που δεν έχει κρύψει τη διαφωνία του με την πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε μάλιστα χθες πως θεωρεί ότι «η Fed έχει τρελαθεί». Όμως, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στήριξε τη Fed, λέγοντας πως οι αυξήσεις επιτοκίων είναι «νόμιμες και απαραίτητες».
Οπως σχολίαζαν αναλυτές στους Financial Times, οι μαζικές ρευστοποιήσεις στα παγκόσμια χρηματιστήρια μάλλον αποτελούν αντίδραση καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πλέον πως βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.
Σε ό,τι αφορά την πτώση στα χρηματιστήρια, ο μεν Τραμπ μίλησε για «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό, ενώ η κα Λαγκάρντ σχολίασε πως οι τιμές των μετοχών είναι «εξαιρετικά υψηλές».
Αξίζει να αναφερθεί πως, όπως μεταδίδει το Reuters, αν και η Wall Street κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών, ο S&P 500 εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 4,3% από την αρχή του έτους, την ώρα που οι μετοχές της ευρωζώνης έχουν χάσει 7%. Οι ευρωπαϊκές μετοχές πιέζονται λόγω των πολιτικών αναταράξεων, αλλά και λόγω του οτι η περιοχή είναι ευάλωτη στους εμπορικούς κινδύνους. Αντιθέτως, οι περικοπές φόρων, οι αγορές ιδίων μετοχών και η άνθηση της οικονομίας έχουν δώσει ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.
Εν τω μεταξύ, η αγορά παρακολουθεί προσεκτικά και τις εξελίξεις στην Ιταλία. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος η χώρα να χάσει την πρόσβαση στις αγορές, ενώ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, είπε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Σήμερα η Ιταλία προχώρησε στην πρώτη δημοπρασία ομολόγων από τότε που ανακοινώθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για το έλλειμμα, με το κόστος δανεισμού της χώρας να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.