Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» για IBEX εν μέσω δραματικών εξελίξεων

Καταλονία και εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Παράταση στο QE έδωσε η ΕΚΤ. Σε νέο ιστορικό ρεκόρ η Φρανκφούρτη. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Τα καλά αποτελέσματα αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών σε συνδυασμό με την προοπτική συνέχισης των μέτρων τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας στηρίζουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις στην Καταλονία, αλλά και η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στην Ισπανία, η διακήρυξη ανεξαρτησίας από το ισπανικό κοινοβούλιο πιέζει την αγορά και τα ομόλογα, με τον δείκτη IBEX να υποχωρεί πλέον 2% στις 10.148 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3%.  Πιο ήπιες είναι οι αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να ενισχύονται κατά 6 μονάδες βάσης. 

Πλέον αναμένεται η απόφαση της ισπανικής Γερουσίας που συνεδριάζει από το μεσημέρι για αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, εφαρμόζοντας το άρθρο 155.

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μειώνοντας από τον Ιανουάριο του 2018 το ποσό των ομολόγων που αγοράζει κάθε μήνα στα 30 δις. ευρώ από 60 δις. σήμερα, ενώ θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Από το εταιρικό «μέτωπο», σήμερα ανακοίνωσαν αποτελέσματα μεταξύ άλλων οι UBS, RBS, Total και Volkswagen.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,5% στις 393 μονάδες, κατά 0,24% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.504 μονάδες, κατά 1% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.510 μονάδες, σε νέο ρεκόρ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, που ενισχύεται κατά 0,8% στις 13.226 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που κινούνται έως 0,5% υψηλότερα .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v