Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση για τον δείκτη IBEX στην Μαδρίτη. Πιέσεις στο ευρώ. Οριακές διακυμάνσεις για την τιμή του πετρελαίου.

Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων και των εξελίξεων στην Καταλονία κινήθηκαν οι ευρωαγορές.

Η εταιρεία Philips γνωστοποίησε πτώση 15% στα κέρδη τριμήνου, στα 315 εκατ. ευρώ από 370 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα οι πωλήσεις μειώθηκαν οριακά στα 4,15 δισ. ευρώ από 4,16 δις. πέρυσι.

Παράλληλα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ανακοίνωσε η Securitas.

Η Volvo την Παρaσκευή ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου λόγω της αυξημένης ζήτησης σε βαρέα οχήματα.

Στο μεταξύ, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Καταλονία καθώς ο Iσπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παύση της καταλανικής κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών εντός έξι μηνών.

Οι ηγέτες των καταλανικών κομμάτων συνεδρίασαν το πρωί, προκειμένου να συζητήσουν τον χρόνο και την ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης της Βουλής, όπως μετέδιδε νωρίτερα το Bloomberg. Κατά το πρακτορείο Reuters, αποφασίστηκε η Βουλή να συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να αποφασίσει την αντίδραση στην άμεση ανάληψη της διακυβέρνησης της Καταλονίας από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Επιπλέον, υπέρ της αυτονόμησής τους ψήφισαν Λομβαρδία και Βένετο στην Ιταλία, αν και οι οργανωτές του δημοψηφίσματος ξεκαθάρισαν εξ αρχής πως δεν επιθυμούν απόσχιση από την Ιταλία.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 16 ετών τον Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις -1 μονάδες από -1,2 το Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στο -1,1. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη στις -1,6 μονάδες.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,16% στις 390 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,02% στις 7.524 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,09% στις 13.003 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 5.386 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,6% στις 10.161 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 22.379 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,1% στα 51,82 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.276 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1761 από 1,1782 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v