Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη. Σχεδόν αμετάβλητος ο FTSE 100 του Λονδίνου. Μικτά τα εταιρικά αποτελέσματα. Πιέσεις στο ευρώ.

Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, η διοίκηση της InterContinental Hotels Group δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξη για το υπόλοιπο του 2017 παρά «τις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες». Σημειώνεται ότι η εταιρία γνωστοποίησε αύξηση στα έσοδα τριμήνου.

Στον αντίποδα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων γ’ τριμήνου στα 3,46 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 14%.

Στο πολιτικό πεδίο, οι επενδυτές παρακολούθησαν τις εξελίξεις στην δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τουρκία, Brexit και Καταλονία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι αύριο θα ανακοινώσει μέτρα για την υπαγωγή της περιφέρειας της Καταλονίας στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Ραχόι πρόσθεσε πως τα μέτρα που θα ληφθούν βάσει ενός άρθρου του Συντάγματος της Ισπανίας που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το 1978, θα έχουν την υποστήριξη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και του κεντρώου κόμματος Ciudadanos.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες στην Ε.Ε. να δώσουν ώθηση στις συζητήσεις για το Brexit καθώς και οι δύο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα να επιβραδύνει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού, αποφεύγοντας ωστόσο μια απότομη περικοπή τους", δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του έτους και οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας θα αποφασίσουν στις 26 Οκτωβρίου αν θα το παρατείνουν.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,26% στις 390 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε 0,4%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 7.523 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 12.991 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,08% στις 5.372 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,25% στις 10.222 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 22.346 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 51,47 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,5% στα 1.283 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1785 από 1,1852 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v