Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές λόγω των πολιτικών Τραμπ

Ανησυχία σε μεγάλες επιχειρήσεις για τις επιπτώσεις του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά χωρών. Αιχμές Νουί για τις κινήσεις της Ιταλίας για μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ στο προσκήνιο επανέρχονται και οι ιταλικές τράπεζες.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε πολίτες επτά χωρών έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία, με μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι Google, Apple και Facebook να επικρίνουν την πρωτοβουλία. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, η Google ήδη καλεί τους υπαλλήλους της που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν εσπευσμένα στις ΗΠΑ, ενώ η Microsoft εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει το διάταγμα σε υπαλλήλους τη από χώρες που βρίσκονται στη λίστα του Τραμπ, λέγοντας πως συνεργάζεται μαζί τους και τους παρέχει νομικές συμβουλές και βοήθεια.

Από το «μέτωπο» των ιταλικών τραπεζών, η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, δήλωσε πως έχουν γίνει υπερβολικά λίγα τα τελευταία τρία χρόνια για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιταλίας δήλωσε στο Reuters πως η έρευνα της ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο δανείων της Monte dei Paschi di Siena, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του προηγούμενου έτους, συνεχίζεται. Επίσης, η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, δήλωσε πως δεν θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η ΕΚΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς προετοιμάζεται για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 13 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες που επικαλούνται Handelsblatt και Reuters αναφέρουν πως η γερμανική ασφαλιστική Allianz εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Αυστραλίας, QBE Insurance, αν και η Allianz αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η QBE δήλωσε πως δεν βρίσκεται σε συζητήσεις ούτε με την Allianz ούτε με κάποιον άλλον υποψήφιο αγοραστή.

Αργότερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό, ενώ προ ολίγου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, με τον δείκτη να ενισχύεται στο 108,2 τον Ιανουάριο από 107,8 τον προηγούμενο μήνα, έναντι του 107,7 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,75% στις 363 μονάδες, κατά 0,73% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.132 μονάδες, κατά 0,92% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.795 μονάδες και κατά 0,76% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.723 μονάδες, ενώ απώλειες περίπου 2% καταγράφει ο ιταλικός δείκτης FTMIB στις 18.950 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v