Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις σημερινές ανακοινώσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη. Την περασμένη εβδομάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως ίσως υπάρξει υποβάθμιση των προβλέψεων.
Ωστόσο, οι αγορές έχουν ανακάμψει σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία διολίσθησαν μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων μέχρι τώρα έχει φέρει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές εκπλήξεις.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχει κάποια αξιόλογη επίπτωση στις αγορές, αν και η Moody's νωρίτερα γνωστοποίησε πως θέτει υπό αναθεώρηση προς υποβάθμιση την αξιολόγηση της Τουρκίας. Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες πως η γρήγορη αντίδραση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας βοήθησε ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές.
Σημαντικές πιέσεις δέχεται η γερμανική αγορά, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του Ινστιτούτου ZEW για το οικονομικό κλίμα, το οποίο επιβαρύθηκε τον Ιούλιο λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διολίσθησε στο -6,8 τον Ιούλιο, από 19,2 τον προηγούμενο μήνα, σημαντικά χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.
Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, όπου ίσως αποφασιστούν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,85% στις 335 μονάδες, κατά 0,5% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.662 μονάδες, κατά 0,88% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.319 μονάδες, κατά 1,17% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.946 μονάδες και κατά 1,36% ο ιταλικός FTMIB στις 16.542 μονάδες.
Σε θετικό πεδίο "γύρισε"το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ενισχύεται κατά 0,96%, μετά από απώλειες 1,3% στην αρχή της συνεδρίασης.
Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν ως 0,3%.