Ανθεκτικές δείχνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, με τους επενδυτές να μην στρέφονται μαζικά στην ασφάλεια του γεν, του χρυσού και των ομολόγων.
Η τουρκική λίρα ανακάμπτει μετά την βουτιά της Παρασκευής, ενώ τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν να περιορίσουν την επίπτωση των πολιτικών εξελίξεων στην οικονομία της χώρας, υποσχόμενοι απεριόριστη ρευστότητα στους πιστωτές και μέτρα για τη στήριξη της λίρας.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεχμέτ Σισμέκ, δήλωσε πως η οικονομία της χώρας δεν θα υποστεί μόνιμο πλήγμα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, παρά την βραχύβια, πτωτική επίπτωσή του στην ανάπτυξη, καθώς τα μακροοικονομικά θεμελιώδη είναι ισχυρά και η κυβέρνηση γρήγορα θα επαναφέρει την προσοχή της στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η Standard & Poor's γνωστοποίησε σήμερα πως θα εξετάσει τις επιπτώσεις των γεγονότων στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες.
Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είχε ήδη κλείσει την Παρασκευή πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος, διοευρύνει τις απώλειες στο 8%, την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2013 και την δεύτερη μεγαλύτερη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.
H τουρκική λίρα ενισχύεται κατά 2,07%, μετά τη «βουτιά» 4,6% την Παρασκευή.
Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται οριακά υψηλότερα στις 338 μονάδες, κατά 0,3% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.688 μονάδες, κατά 0,24% υποχωρεί ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.362 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,1% κινείται ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.052 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTMIB ενισχύεται οριακά στις 16.761 μονάδες.
Από το επιχειρηματικό «μέτωπο», η Softbank ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της βρετανικής ARM Holdings προς περίπου 31 δισ. δολάρια, με τον νέο βρετανό υπουργό Οικονομικών της χώρας να σχολιάζει πως η εξαγορά αυτή δείχνει πως η Βρετανία παραμένει ελκυστική για επενδύσεις μετά το δημοψήφισμα. Η μετοχή της ARM κάνει ράλι ως 45%.