Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά την Ντόχα

Στο "κόκκινο" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αποτυχία συμφωνίας στην Ντόχα για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου οδηγεί σε πτώση άνω του 5% τις τιμές του "μαύρου χρυσού".

Η «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου κατά τουλάχιστον 5%, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα του Κατάρ για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, πιέζει χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι διαπραγματεύσεις των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών στην Ντόχα για το «πάγωμα» της παραγωγής, "ναυάγησαν" μετά την απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας για συμμετοχή και του Ιράν, το οποίο είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχει.

Η εξέλιξη αυτή αναζωπυρώνει τις ανησυχίες της πετρελαϊκής βιομηχανίας ότι οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί μπαίνουν και πάλι στη μάχη της αύξησης των μεριδίων τους, ιδιαίτερα μετά τις απειλές του Ριάντ για μεγάλη αύξηση της παραγωγής του, αν δεν υπάρξει συμφωνία για «πάγωμα».

Οι μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, με την BP να καταγράφει απώλειες 2,3%, την Royal Dutch Shell 2,9%, την Antofagasta 3,4%, την Anglo American 2,3% και την Glencore 2.5%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,7% στις 340 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,7% στις 6.300 μονάδες, κατά 1% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.454 μονάδες και κατά 0,6% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.989 μονάδες. Πτώση 1% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 8.755 μονάδες και 0,95% για τον ιταλικό FTMIB στις 18.088 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v