Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη αντίδραση στις ευρωαγορές

Κέρδη, έστω και οριακά, κατέγραψαν στην πλειοψηφία τους τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Μικρή πτώση για το ευρώ.

Οριακά ανοδικά έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις πιέσεις στο μεγαλύτερο διάστημα των συνεδριάσεων εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες.

Νωρίς το πρωί, τρομοκράτες χτύπησαν σχεδόν ταυτόχρονα το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σταθμούς του μετρό και μάλιστα τη Μεγάλη Τρίτη των Καθολικών, ημέρα δηλαδή με αυξημένη κίνηση ενόψει των εορτών.

Όπως ήταν αναμενόμενο η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης οδήγησε τους επενδυτές σε περιορισμένου εύρους ρευστοποιήσεις.

Ωστόσο στο τέλος των συνεδριάσεων τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι έκλεισαν οριακά ανοδικά.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης PMI μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 53,7 το Μάρτιο από 53 το Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,15% στις 340,30 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακή άνοδο 0,13% στις 6.192 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,42% στις 9.990 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 4.431 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,32% στις 8.992 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,01% στις 18.698 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί οριακά έναντι του δολαρίου στο 1,1233.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,2% στα 39,91 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1,251 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v