Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη αντίδραση στις ευρωαγορές

Σταθεροποιούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις αρχικές απώλειες του 1%. "Βουτιά" για τις μετοχές που σχετίζονται με τους κλάδους ταξιδίων και μεταφορών. Στα 1,0722 δολάρια υποχωρεί το ευρώ. Άνοδος 1% για τον χρυσό και το πετρέλαιο. Λίγο υψηλότερα τα futures της Wall Street.

Περιορίζονται ή και αντιστρέφονται οι αρχικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία είχαν ανοίξει με πτώση περίπου 1% στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι την Παρασκευή.

Υπό πίεση βρίσκονται ιδιαίτερα μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τα καταναλωτικά προϊόντα, τον τουρισμό και τις μεταφορές, καθώς οι επιθέσεις στο Παρίσι αναμένεται να λειτουργήσουν αρνητικά στο καταναλωτικό κλίμα βραχυπρόθεσμα, κάτι το οποίο όμως μπορεί να ενισχύει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.

Η μετοχή της AccorHotels καταγράφει πτώση 6,55%, της Air France-KLM 6,97%, της Aeroports de Paris 4,27% και της Grupo Eurotunnel 3,94%, ενώ χαμηλότερα κατά 2,87% κινείται η μετοχή της IAG -της μητρικής εταιρείας της British Airways, κα΄τα 2,7% της Ryanair και κατά 2,9% της Lufthansa.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αν και οι επενδυτές ανέμεναν ένα γενικό sell-off σήμερα στα χρηματιστήρια, ωστόσο εκτιμούσαν πως θα είναι βραχύβιο, ενώ λίγοι είναι οι στρατηγικοί αναλυτές που αναμένουν παρατεταμένη οικονομική επίπτωση ή αλλαγή στις κυρίαρχες τάσεις της αγοράς.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,13% υψηλότερα στις 370 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 0,44% στις 6.1456 μονάδες και κατά 0,3% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.740 μονάδες, ενώ αμετάβλητος στις 4.808 μονάδες διατηρείται ο δείκτης CAC του Παρισιού. 

Οριακά χαμηλότερα τα χρηματιστήρια της ιταλίας και της ισπανίας, με τον δείκτη FTMIB να κινείται 0,09% χαμηλότερα στις 21.823 μονάδες και 0,05% ο δείκτης IBEX στις 10.106 μονάδες, ενώ κέρδη 1,1% καταγαράφει ο πορτογαλικός δείκτης PSI στις 5.224 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σταθεροποιητικό προς λίγο υψηλότερο ξεκίνημα της Wall Street "δείχνουν" τα futures των S&P 500 (+0,3%), Dow Jones (+0,2%) και Nasdaq (+0,2%).

Πτώση 0,5% έναντι του δολαρίου καταγράφει το ευρώ, που διαμορφώνεται στα 1,0722 δολάρια, ενώ άνοδο περίπου 1% κατέγραφε η τιμή του χρυσού, όπως και η τιμή του αμερικανικού αργού, καθώς οι επιθέσεις στο Παρίσι αυξάνουν τα γεωπολιτικά ρίσκα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v