Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Χαμηλότερα οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη νέα πτώση των τιμών των εμπορευμάτων αλλά και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης το γ' τρίμηνο. Ράλι άνω του 7% για την Syngenta εν μέσω δημοσιευμάτων που την φέρουν να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά από την China National Chemical.

Η «βουτιά» των τιμών των εμπορευμάτων σε συνδυασμό με τον φόβο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον επόμενο μήνα, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το οποίο επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως φάνηκε από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης συνεχίστηκε το γ' τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,3%, έναντι αύξησης 0,4% το β' τρίμηνο και 0,5% το α' τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6%.

Οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, δηλαδή η Γερμανία και η Γαλλία, εμφάνισαν ρυθμό ανάπτυξης 0,3% σε τριμηνιαία βάση, όσο και οι εκτιμήσεις, όμως η Ιταλία και η Ολλανδία εμφάνισαν ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο του αναμενόμενου, στο 0,2% και 0,1% αντίστοιχα. Μηδενική η ανάπτυξη στην Πορτογαλία, ενώ η συρρίκνωση της Φινλανδικής οικονομίας ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στην ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων και των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ. 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία δείχνουν μέχρι τώρα μια μικτή εικόνα. Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Reuters δείχνουν ότι το ήμισυ των εταιρειών του Stoxx 600 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου χαμηότερα των προσδοκιών.

Ράλι 7,1% για τη μετοχή της Syngenta, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg που φέρει την China National Chemical να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας αγροχημιών προϊόντων. 

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,22% στις 368 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 1,05% στις 6.114 μονάδες, κατά 1,13% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.802 μονάδες και κατά 0,97% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.678 μονάδες.

Πτώση 0,8% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 10.063 μονάδες, 0,49% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.158 μονάδες και 0,72% για τον ιταλικό FTMIB στις 21.701 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ήπια πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500 (-0,2%) Dow Jones (-0,3%) και Nasdaq (-0,3%)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v