Ισχυροποιείται η πτωτική κίνηση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της αστάθειας στις αγορές ομολόγων, την αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και τις ανησυχίες αναφορικά με την επίπτωση που θα έχει μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,88% στις 382 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,5% στις 6.756 μονάδες, ενώ πτώση 1,37% καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.913 μονάδες, και 0,84% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.817 μονάδες.
Απώλειες 0,87% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 10.822 μονάδες, 1,08% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.586 μονάδες και 0,62% για τον ιταλικό FTMIB στις 22.503 μονάδες.
Η διολίσθηση των παγκόσμιων αγορών ξεκίνησε ουσιαστικά την περασμένη εβδομάδα όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε πως οι αγορές θα πρέπει να προετοιμάζονται για περισσότερη αστάθεια –δήλωση που δημιούργησε μεγάλες αναταράξεις στις αγορές κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να επανεξετάσουν τις θέσεις τους.
Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το γερμανικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη DAX να υποχωρεί για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο κάτω και από τις 11.000 μονάδες και με τους αναλυτές θα θεωρούν ότι ο δείκτης έχει μπει επισήμως σε φάση διόρθωσης.
Σημειώνεται πως στις 10 Απριλίου είχε αγγίξει το υψηλό (σε κλείσιμο) των 12.374,73 μονάδων και έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 10,5%. Ωστόσο, ο δείκτης εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο 11% από την αρχή του έτους.
Το κλίμα, πάντως, επιδεινώνεται και από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα νέα πρόταση προς τους πιστωτές, όμως οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών υπονομεύουν το όποιο σχέδιο -και την όποια αισιοδοξία θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην αγορά.
Εν τω μεταξύ, πτώση για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση δείχνουν τα futures της Wall, με τους επενδυτές να αναμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για τις μικρέ επιχειρήσεις, για τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης και για τα αποθέματα στις χονδρικές πωλήσεις, που ενδέχεται να ενισχύσουν το επιχείρημα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed φέτος.