Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές, όμως η πτώση συγκρατείται από τα καλά στοιχεία για την γερμανική οικονομία. "Βουτιά" στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε χαμηλότερο επίπεδο ξεκινά η εβδομάδα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της, αν και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Γερμανία συγκρατούν την πτώση.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,26% στις 388 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 κινείται σταθεροποιητικά στις 6.804 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 0,58% στις 11.133 μονάδες και ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 0,75% στις 4.885 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης DAX έχει σημειώσει πτώση 10% από το υψηλό Απριλίου, αν και η σημερινή του υποχώρηση περιορίζεται από το ράλι (έως και 7,5%) της μετοχής της Deutsche Bank, η οποία προχώρησε χθες σε αντικατάσταση των διευθυνόντων συμβούλων της, μια κίνηση που είδαν θετικά οι αγορές. Το αρνητικό κλίμα αντισταθμίζει και η ανακοίνωση των στοιχείων για την βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία κατέγραψε άνοδο 0,9% τον Απρίλιο, έναντι του 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Απώλειες 0,79% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 10.975 μονάδες, 0,41% για τον ιταλικό FTMIB στις 22.753 μονάδες και 1,68% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.707 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία, τα οποία έδειξαν ότι το κόμμα του Ερντογάν χάνει για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια την αυτοδυναμία του, δεν «άρεσαν» στους επενδυτές, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να ανοίγει με πτώση 8%. Οι απώλειες περιορίζονται κατά τι, στο 6,33% και στις 76.758 μονάδες.

Σημαντική υποχώρηση και για την τουρκική λίρα, με την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού να διαμορφώνεται στις 2,7584 λίρες (-3,67%). 

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη λίρα, ανακοίνωσε ότι από αύριο, 9 Ιουνίου, το εβδομαδιαίο επιτόκιο για τις καταθέσεις σε δολάριο μειώνεται στο 3,5% από 4% και για τις καταθέσεις σε ευρώ στο 1,5% από 2%.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, πάντως, είπε πως δεν τον εξέπληξε η αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα των εκλογών, σημειώνοντας πως οι επενδυτές προεξοφλούν το πολιτικό ρίσκο.

Στις ΗΠΑ, τα futures των δεικτών δείχνουν πως η Wall Street θα βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης, αφ ενός λόγω των εξελίξεων στην Ευρώπη, αφ' ετέρου λόγω των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τις θέσεις εργασίας, που ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Fed θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v