Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο υψηλό 7ετίας για τις ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές για την πρόθεση της Ελλάδας να καταθέσει αίτημα παράτασης. Μίνι ράλι στα ελληνικά ομόλογα. Τα εταιρικά αποτελέσματα, οι ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά πετρελαίου και οι ελπίδες για την Ουκρανία. Κρατά το ρεκόρ η Wall.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως η Ελλάδα προτίθεται να καταθέσει αίτημα παράτασης.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,48% στις 10.948 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,91% στις 4797 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,22% στις 6.913 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,08% στις 10.803 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,79% στις 5458 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,55% στις 21.595 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, μετά το χθεσινό νέο ρεκόρ.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται καθώς υπάρχουν φήμες ότι Ελλάδα και πιστωτές μπορεί να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.  «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένεται να ζητήσει παράταση τη Δευτέρα» αναφέρουν και οι Financial Times στο σχόλιό τους για την πορεία των χρηματιστηρίων και συμπληρώνουν: «μία συμφωνία θα μειώσει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κίνηση που θα πυροδοτούσε πιθανότατα πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα σε όλη τη νομισματική ένωση».

Η αντίδραση στην αγορά ομόλογων είναι άμεση, καθώς το 3ετές κόστος δανεισμού της Ελλάδας – που είχε εκτιναχθεί στο 22% πριν μία εβδομάδα- μειώνεται σημαντικά, περισσότερο από 100 μονάδες βάσης στο 17,49%.

Το επενδυτικό κλίμα στηρίζεται επίσης τα εταιρικά αποτελέσματα, τις ενδείξεις σταθεροποίησης των αγορών και τις μικρές ελπίδες ότι δεν θα υπάρξει νέα αποσταθεροποίηση των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία.

H Vivendi ενισχύεται κατά 1,1% καθώς ο γαλλικός όμιλος ανακοίνωσε ότι έλαβε προσφορά 3,9 δισ. ευρώ για το 20% που κατέχει στην Numericable-SFR. Κέρδη 1,8% καταγράφει και η μετοχή της Carlsberg καθώς η τέταρτη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο ανακοίνωσε αλλαγή ηγεσίας με νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Ξεχωρίζει και η μετοχή της Credit Agricole με κέρδη 2,6%, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

«Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που στηρίζει το θετικό κλίμα είναι η συνεχιζόμενη επεκτατική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: "Οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θεωρείται πιθανότερο να προχωρήσουν σε σύσφιξη νομισματικής πολιτικής  είναι η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας. Και οι δύο αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Τετάρτη τα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεών τους» που ενδεχομένως να δείξουν προθέσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v