Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν για δεύτερη συνεδρίαση οι χρηματιστηριακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου με στήριξη από τη – συγκρατημένη έστω – αισιοδοξία που δημιουργείται για τη συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται 0.53% στις 10.977 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0.63% στις 4755 μονάδες και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατά 0,72% στις 6.877 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,43% στις 10.712 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,5% στις 5.328 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα 0.93% στις 21.197 μονάδες.
Σταθεροποιητικά κινούντα τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Ράλι καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου να σημειώνει βουτιά 240 μονάδων βάσης στο 15,89%, ενώ η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κάτω από το 10% μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διευρύνει κατά 5,5 δισ. ευρώ την άντληση ρευστότητας από τον ELA, που κατά πολλούς εκλαμβάνεται και ως σαφές μήνυμα προθέσεων για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της Δευτέρας.
Παράλληλα, τα μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας είναι ενθαρρυντικά. Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της ευρωζώνης, κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ρυθμό ανάπτυξης υπερδιπλάσιο των προσδοκιών. Η γαλλική οικονομία κινήθηκε βάσει των εκτιμήσεων με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1%. Και όλα αυτά, ενώ οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη κινούνται σε τροχιά χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Μόλις χθες, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αντιστροφή του κλίματος είναι εμφανής κυρίως στην αγορά εμπορευμάτων και ειδικότερα στην τιμή του πετρελαίου Brent που ξεπερνά τα 60 δολ. ανά βαρέλι.