Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συμφωνία για την Ουκρανία στηρίζει τις ευρωαγορές

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό καθώς ο Ρώσος πρόεδρος ανακοινώνει συμφωνία εκεχειρίας για την Ουκρανία. Σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προχωρά και η Σουηδία. Ξεχωρίζουν Credit Suisse και Renault. Ανοδικά τα futures της Wall.

Ευρεία άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς ο πρόεδρος Πούτιν συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία από τις 15 Φεβρουαρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε μάλιστα συμφωνήθηκε να αποσυρθεί το βαρύ πυροβολικό. Παράλληλα, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας να μειώσει τα επιτόκιά της σε αρνητικό επίπεδο και να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δίνει νέα ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,74% στις 10.924 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,91% στις 4721 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,14% στις 6.829 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,83% στις 10.554 μονάδες, ο πορτογαλικός PSIκαταγράφει κέρδη 1,89% στις 5255 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSEMIB κινείται υψηλότερα επίσης κατά 2,17% στις 21.012 μονάδες.

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών, ενώ τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street καταγράφουν θετικό πρόσημο.

"Ακόμη και το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει άλμα, καθώς οι επενδυτές αγνοούν την αβεβαιότητα που προκύπτει μετά το Eurogroup και την αποτυχία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε ένα ανακοινωθέν" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει: "Αντιθέτως, οι επενδυτές στηρίζουν τις ελπίδες τους στην επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα και στην κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία". Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επίσης κινούνται πτωτικά με το τριετές yield να υποχωρεί κάτω από το 20%. 

Σημαντικό ρόλο στις κινήσεις της αγοράς ομολόγων παίζει και η απροσδόκητη κίνηση της Σουηδίας. Η Riksbank ανακοίνωσε μείωση του επιτοκίου repo και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τόνισε ότι μπορεί να προβεί και σε άλλες κινήσεις σύντομα, ακόμη και με έκτακτες συνεδριάσεις.

Η μετοχή της Credit Suisse καταγράφει άλμα 4,5% καθώς ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση του ισχυρού φράγκου και κέρδη τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Επίσης, η Renault σημειώνει ράλι 6% καθώς τα κέρδη της αποτέλεσαν θετική έκπληξη για την αγορά, παρά την επιβράδυνση των πωλήσεων στη Ρωσική αγορά.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v