Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικό γύρισμα για τους περισσότερους δείκτες με κέρδη στις αγορές του Νότου. Ανακάμπτει και το ευρώ. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall. Πως ερμηνεύουν οι αναλυτές την ψύχραιμη αντίδραση των αγορών στο χθεσινό Eurogroup.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ κέρδη καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες του Νότου, με τους επενδυτές να αγνοούν τελικά την αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,34% στις 10.886 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,15 στις 4747 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,2% στις 6.871 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει οριακή άνοδο 0,02% στις 10.691 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 1,46% στις 5415 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός IBEX ενισχύεται κατά 0,09% στις 10.699 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 1,53% στις 5418 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 0,46% στις 21.262 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, η οποία χθες ήταν κλειστή λόγω αργίας.

«Αυτό πραγματικά δεν είναι η αντίδραση πανικού την οποία ενδεχομένως να ήλπιζε η Ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann της Commerzbank

«Η αντίδραση στις αγορές, αν και αρνητική, είναι σχετικά ήπια επειδή πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ακόμη και με έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο χρηματοοικονομικός αντίκτυπος δεν θα έχει τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει πριν μερικά χρόνια» σχολιάζουν οι  Financial Times.

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία. Δεν είναι στο συμφέρον κανενός να φύγει η Ελλάα από το ευρώ» δήλωσε ο Joe Rundle, της ETX Capital.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην αγορά ομολόγων. Το 3ετές ελληνικό yield καταγράφει άλμα 188 μονάδων βάσης, στο 19,59%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου καταγράφουν ήπια άνοδο. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών 10ετών ομολόγων ενισχύονται κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,68% και 1,62% αντιστοίχως. Νωρίτερα άγγιξαν το 1,73% και 1,67% αντιστοίχως.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ καλύπτει το χαμένο έδαφος και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,1428 δολ.

Στη βελτίωση του κλίματος συμβάλουν και τα οικονομικά μεγέθη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο έτους. Η ανακοίνωση του ινστιτούτου αποδίδει τη βελτίωση κυρίως στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v