Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες με τον ενεργειακό κλάδο να βρίσκεται στο στόχαστρο. Σε χαμηλό 5,5 ετών η τιμή πετρελαίου Brent. Νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον ενεργειακό κλάδο να βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί σε νέο χαμηλό 5,5 ετών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,66% στις 9861 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,81% στις 4282 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,84% στις 6.581 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ  σημειώνει απώλειες 0,89% στις 10.301 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,77% στις 4.798 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,4% στις 19.056 μονάδες.  

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο κλαδικός δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου του STOXX Europe 600 υποχωρεί κατά 1,4% και καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ όλων των κλαδικών δεικτών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η μετοχή της Total υποχωρεί κατά 2,1% καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά αγγίζει τα 52,89 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 1,66% στα 56,92 δολ. ανά βαρέλι.

Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,57%. «Με τις γιορτές να πλησιάζουν, οι επενδυτές θέλουν να ρευστοποιήσουν κάποιες θέσεις για να περιορίσουν τους κινδύνους από ενδεχόμενες αρνητικές ειδήσεις που θα βγουν όταν οι αγορές θα είναι κλειστές» εξηγεί ο Τακάσι Αόκι, της  Mizuho Asset Management και συμπληρώνει: «Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο, επειδή ο όγκος συναλλαγών είναι τόσο χαμηλός»

Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν πως η νευρικότητα εντείνεται και από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών τριετών ομολόγων παραμένουν πάνω από 12%. 

Στην Ιταλία πάντως, η σημερινή δημοπρασία ομολόγων στέφθηκε με επιτυχία με τη Ρώμη να πετυχαίνει μείωση του κόστους δανεισμού για 10ετή ομόλογα σε νέο ιστορικό χαμηλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v