Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις αγορές του Νότου λόγω Ελλάδας

Βουτιά μεγαλύτερη από 2% σε Μιλάνο, Μαδρίτη μετά την ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ρευστοποιήσεις στα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας. Ιστορικό χαμηλό για τις αποδόσεις των 10ετών Bund.

Έντονες οι πιέσεις στις αγορές του Νότου μετά την τελική ψηφοφορία στην ελληνική βουλή που de facto οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η νευρικότητα είναι έντονη καθώς τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου προειδοποιούν πως οι εξελίξεις στην Αθήνα μπορεί να οδηγήσουν σε αναβολή της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ αλλά και να οδηγήσουν ξανά την ευρωζώνη σε κρίση.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,3% στις 9792 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40  κατά 0,88% στις 4249 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται οριακά κατά 0,02% στις 6.608 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 2,47% στις 10.223 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,79 στις 4824΄μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 2,85 στις 18.798 μονάδες.

Το ευρώ παραμένει κοντά σε χαμηλό 28 μηνών, κάτω από τα 1,22 δολ, με την προσοχή των αγορών στραμμένη στην Ελλάδα και στην τελική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg και συμπληρώνει: «Εάν δεν εκλεγεί σήμερα πρόεδρος, μπορεί να φέρει τον αντιμνημονιακό Σύριζα που θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας, απειλώντας την σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και την εκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.»

Είναι επίσης σαφής η στροφή των επενδυτών στις «ασφαλείς» τοποθετήσεις. Έτσι, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας οδηγούνται σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 0,565%

Πιέσεις ασκούνται στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και ισπανικών τίτλων άγγιξαν το 2,01% και 1,71% αντίστοιχα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v