Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις και μικτά πρόσημα στην Ευρώπη. Νευρικότητα καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα για την εκλογή προέδρου. Κοντά σε χαμηλό 28 μηνών το ευρώ. Ανοδικά εμπορεύματα και κλάδος υγείας.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ενώ το ενιαίο νόμισμα παραμένει κοντά στα χαμηλά 28 μηνών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,29% στις 9893 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,21% στις 4304 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,23% στις 6.629 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,44% στις 10.436 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,01% στις 4921 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,51% στις 19.253 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά 0,1% στις 344,03 μονάδες. Κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, ο δείκτης είχε καταγράψει συνολική άνοδο 1,1%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε  ενισχυθεί κατά 3%. Από τα χαμηλά τις 15ης Οκτωβρίου, ο δείκτης σημειώνει άνοδο 6,4% καθώς ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι θα είναι υπομονετική με την αύξηση των επιτοκίων.

Σήμερα, ο δείκτης του κλάδου εμπορευμάτων ενισχύεται κατά 1,1%, ενώ ο κλάδος υγείας καταγράφει άνοδο 0,5%. Ξεχωρίζει η μετοχή της Novo Nordisk με άλμα 3,6% καθώς ο αμερικανικός οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για το προϊόν Saxenda που αφορά στην απώλεια βάρους.

Το ευρώ παραμένει κοντά σε χαμηλό 28 μηνών με την προσοχή των αγορών στραμμένη στην Ελλάδα και στην τελική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg και συμπληρώνει: «Εάν δεν εκλεγεί σήμερα πρόεδρος, μπορεί να φέρει τον αντιμνημονιακό Σύριζα που θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας, απειλώντας την σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και την εκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v