Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές παρά το ανοδικό ξεκίνημα και με την προσοχή όλων να στρέφεται στα οικονομικά μεγέθη. Τα στοιχεία για την ευρωζώνη και την Κίνα προβληματίζουν έντονα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να τρέπονται σε φυγή από τις τοποθετήσεις ρίσκου όπως αποδεικνύει και η βουτιά του πετρελαίου Brent κάτω από τα 6 δολ. ανά βαρέλι
Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,77% στις 9262 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,75% στις 3975 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,19% στις 6.162 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,7% στις 9735 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 1,21% στις 4634 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,82% στις 17.930 μονάδες.
Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως ο ενεργειακός κλάδος που πλήττεται από τη νέα πτωτική πορεία στην τιμή του πετρελαίου. Οι δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τη γερμανική οικονομία αποδεικνύονται σημαντικά χαμηλότεροι των προσδοκιών δημιουργώντας ανησυχίες για την πορεία της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 51,4 από 51,7 τον προηγούμενο μήνα. Στην Κίνα, ο δείκτης PMI της HSBC για τις δραστηριότητες του βιομηχανικού κλάδου της Κίνας υποχώρησε κάτω από το 50 που αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. «Η υποχώρηση του ΡΜΙ κάτω από το 50 είναι κακή είδηση» εξηγεί και ο Will Yun της Hyundai Futures Corp. και συμπληρώνει: «Είναι μήνυμα ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη περάσει και δίνει στην κυβέρνηση της Κίνας νέους λόγους για να δράσει».
Η αντίδραση της αγοράς πετρελαίου ήταν άμεση. Η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 2,3% στα 59,63 δολ., σπάζοντας το φράγμα των 60 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009. Τα futures Ιανουαρίου για την ποικιλία πετρελαίου WTI υποχωρούν κατά 2,1% στα 54,75 δολ. ανά βαρέλι.
«Βλέπουμε σαφή στροφή προς την ποιότητα» εξηγεί ο Wontark Doh, της Samsung Asset Management, υπενθυμίζοντας πως αύριο Τετάρτη ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Fed, από την οποία ενδέχεται να υπάρξει η πρώτη σαφής καθοδήγηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση.
Έτσι, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών Bunds υποχωρούν σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,608% καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην «ασφάλεια» των ομολόγων υψηλής αξιολόγησης
Σημειώνεται ότι η τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει κατά 40% από τα μέσα Ιουνίου, δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό πιέσεων στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και κυρίως τη Ρωσία που αντιμετωπίζει παράλληλα και το μείζον πρόβλημα των κυρώσεων. Η κεντρική τράπεζα της Μόσχας εξέπληξε άπαντες σήμερα προχωρώντας σε αύξηση επιτοκίων κατά 6,5% για να στηρίξει το ρούβλι. Το ρωσικό νόμισμα ενισχύεται κατά 6,3% έναντι του δολαρίου στα 62,7, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε βουλιάξει κατά 11%. Στο χρηματιστήριο της Μόσχας, ο δείκτης Micex καταρρέει καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη από 7%
«Πετούν βελάκια στο σκοτάδι» δηλώνει η Σλάβα Ραμπίνοβιτς, διευθύνουσα σύμβουλος της Diamond Age Capital Advisers σχολιάζοντας την κίνηση της Μόσχας και συμπληρώνει: «Είναι πανικοβλημένοι. Το ρούβλι θα εκτιναχθεί, αλλά βραχυπρόθεσμα».