Ευρεία άνοδο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με στήριξη από τις νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή δέσμευση "whatever it takes", υποσχόμενος μάλιστα να πράξει τα μέγιστα το ταχύτερο δυνατό. Σημαντικό ρόλο παίζει και η αιφνιδιαστική κίνηση του Πεκίνου να μειώσει τα επιτόκιά του για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012, με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για νέο πόλεμο νομισμάτων στην Ασία.
Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,79% στις 9.653 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,66% στις 4.304 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,69% στις 6.729 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 2,12% στις 10.425 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,53% στις 5.273 και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,97% στις 19.586 μονάδες.
Κέρδη καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε την κατάσταση στην ευρωζώνη δύσκολη και δεσμεύθηκε να ενεργήσει για να ενισχύσει τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό. Μίλησε επίσης συγκεκριμένα για "αλλαγές στο μέγεθος, στο ρυθμό και στη σύνθεση στις αγορές ομολόγων".
"Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό, όπως απαιτεί και η εντολή που έχουμε για σταθερότητα των τιμών" υποσχέθηκε, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: "Τώρα πια, η στάση μας στη νομισματική πολιτική καθορίζεται από το μέγεθος και τη σύνθεση του ισολογισμού μας".
Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, που ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με διαστακτικά βήματα ανόδου, βρέθηκαν ψηλότερα, ενώ το ευρώ κινείται χαμηλότερα στο 1,2437 δολ. Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 2,25%.
Καταλύτης για την πορεία των αγορών ήταν και η απόφαση της Κίνας να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Συγκεκριμένα, το ετήσιο καταθετικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75% και το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού κατά 40 μονάδες βάσης, στο 5,6%. "Η απόφαση αυτή λαμβάνεται αμέσως μετά τον απογοητευτικό δείκτη ΡΜΙ που έδειξε πως ο μεταποιητικός κλάδος βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στην ύφεση. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ακολουθεί τώρα το δρόμο της Fed, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Οι κεντρικές τράπεζες καθοδηγούν πραγματικά τις αγορές" δήλωσε ο Alexandre Baradez της IG.
"Αυτή είναι έκπληξη. Οι Κινέζοι ήταν πολύ διστακτικοί να χρησιμοποιήσουν τα επιτόκιά τους για να ενισχύσουν την οικονομία, λόγω του φόβου για δημιουργία πιστωτικής φούσκας. Κατά συνέπεια, αυτό δείχνει πως ανησοχούν περισσότερο για τις προοπτικές της οικονομίας. Και είναι ισχυρό μήνυμα γιατί δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να ανατρέψουν την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης" δήλωσε και ο Andrea Tueni της Saxo Bank.
Από πλευράς μετοχών, ξεχωρίζει της Bouygues, η οποία καταγράφει κέρδη 3,3% καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Altice εξέφρασε ενδιαφέρον εξαγοράς.