Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο η Ευρώπη με το βλέμμα στην οικονομία

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες κι αρνητικές εκπλήξεις σε Γαλλία και Γερμανία από τους δείκτες ΡΜΙ. Ο προβληματισμός για τη Fed αλλά και τα μεγέθη της κινεζικής οικονομίας. Πτωτικά τα futures της Wall.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη νέα απογοήτευση από τους δείκτες ΡΜΙ που αποδεικνύουν πως η ευρωζώνη κατεβάζει επικίνδυνα ταχύτητα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 0,73% στις 9.408 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,19% στις 4.215 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,62% στις 6.649 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 2,06% στις 10.163 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,14% στις 5.166 και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,53% στις 19.084 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ αποδείχθηκαν χαμηλότεροι των προσδοκιών και υποχώρησαν για πρώτη φορά σε έναν χρόνο, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση τιμών από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 51,4 τον Νοέμβριο, χαμηλότερα ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που αποτυπώθηκαν στη σχετική δημοσκόπηση του Reuters.

«Αυτή θα είναι τεράστια απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λίγο ή πολύ, η ευρωζώνη παραμένει στάσιμη και η νέα επιδείνωση αποκτά όλο και περισσότερες πιθανότητες» αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, συμπληρώνοντας πως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 0,1% - 0,2% το τρέχον τρίμηνο. 

Με βήμα σημειωτόν κινήθηκαν νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Τόκιο και Σαγκάη να κλείνουν με οριακές διακυμάνσεις. Οι επενδυτές στην Ασία προσπάθησαν να αφομοιώσουν τα νέα μηνύματα από τη Fed, αλλά και τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης υποχώρησε το Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στο 50 από 50,4 τον προηγούμενο μήνα και πλέον βρίσκεται σε οριακή απόσταση από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. "Η επιβράδυνση στον κλάδο ακινήτων, η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό και η πλεονάζουσα προσφορά έχουν επηρεάσει τις μεταποιητικές, παρά τα σταθερά αναπτυξιακά μέτρα του Πεκίνου» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Το ζητούμενο τώρα είναι πώς θα αντιδράσουν οι κινεζικές αρχές μετά από αυτά τα στοιχεία. Οι επενδυτές στρέφουν παράλληλα την προσοχή τους και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, τα στελέχη της Fed δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους για τον πληθωρισμό καθώς και για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η διακύμανση του πληθωρισμού θεωρείται κρίσιμη από τη Fed. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της US Bank Wealth Management, Jeff Kravetz, «αν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα -αλλά όχι τόσο χαμηλά ώστε να υπάρχει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού- τότε η Fed θα έχει περιθώριο να κρατήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα. Με μηδενικά επιτόκια θα είναι πιο εύκολο για τη Κεντρική Τράπεζα να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα αν χρειαστεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v