Αλλαγή σκηνικού στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα αρχικά κέρδη και ο ενθουσιασμός από τα stress test εξανεμίστηκαν και η προσοχή των επενδυτών επιστρέφει στην πραγματικότητα αναφορικά με την οικονομία της ευρωζώνης. Οι περισσότεροι δείκτες καταγράφουν πλέον οριακές κινήσεις μετά την αρνητική έκπληξη που αποτέλεσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 0,56% στις 8.937 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,5% στις 4.108 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,04% στις 6.383 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,05% στις 10.230 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,57% στις 5.142 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,67% στις 19.169 μονάδες.
Αρνητικό πρόσημο και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών. Ο αναλυτής του ινστιτούτου Ifo, Klaus Wohlrabe, δήλωσε ότι αναμένει μηδενική ανάπτυξη για τη γερμανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο, προσθέτοντας ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει κανένα φωτεινό σημείο» στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Επίσης, έγινε σαφές από τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα η ΕΚΤ πως παρά τις προσπάθειες του Μάριο Ντράγκι, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις μειώνεται σταθερά. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματικός δανεισμός μειώθηκε 2%.
Οι αγορές πάντως ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση ανοδικά, με ενθουσιασμό από την πλευρά των επενδυτών για τα αποτελέσματα των stress test. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας, η Millennium -η οποία δεν πέρασε τα stress test- καταγράφει ράλι 7%. «Ένα καλό μήνυμα είναι πως μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που διαπιστώθηκε έχει ήδη αντληθεί» είπε ο Φρανσουά Σαβαρί, διευθύνων σύμβουλος της Reyl και συμπλήρωσε: «Σε γενικές γραμμές είναι μία θετική εξέλιξη». Η Millennium επί παραδείγματι δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις και δεν χρειάζεται να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια ή να ρευστοποιήσει στρατηγικά στοιχεία ενεργητικού για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες.
Στον αντίποδα, ανεστάλη η διαπραγμάτευση για τη μετοχή της Monte dei Paschi di Siena που πριν κατέγραφε κάθετη πτώση 15% καθώς τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για την ιταλική τράπεζα. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, σε συνέντευξή του, δήλωσε πως επί τάπητος τίθενται πλέον όλες οι εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η πώληση της τράπεζας.
Η εικόνα από τα stress test όμως, ήταν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντική. «Καμία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν απέτυχε. Και οι μικρότερες που βρέθηκαν με κεφαλαιακά ελλείμματα έχουν σχεδόν εννέα μήνες στη διάθεσή τους για να καλύψουν τα κενά που εντόπισε η ΕΚΤ, της οποίας στόχος είναι να κλείσει επιτέλους σχεδόν μισή δεκαετία χρηματοοικονομικών αναταραχών στην περιοχή» σχολιάζει το Bloomberg.
«Οι αρχές στην Ευρώπη έχουν ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος και θα συνεχίσουν να πλημμυρίζουν την αγορά με ρευστότητα. Τα βασικά θέματα στην Ευρώπη των τελευταίων ετών είναι πλέον παλιά υπόθεση» σχολιάζει ο Donald Williams της Platypus Asset Management.
«Το κεφαλαιακό κενό των 25 δισ. ευρώ που αποτύπωσε η ΕΚΤ ήταν στο κατώτερο εύρος των εκτιμήσεων. Εάν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν πρόσφατα, τότε το κενό περιορίζεται στα 9,5 δισ. ευρώ. «Αν και ο ιταλικός τραπεζικός τομέας ίσως δεχθεί πιέσεις στις αγορές καθώς εννέα ιταλικές τράπεζες διαπιστώθηκε ότι πρέπει να κάνουν κινήσεις στους ισολογισμούς τους, η γενική εικόνα είναι θετική, ένα σπάνιο λαμπρό σημείο εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για πολλές αγορές» σχολιάζουν οι Financial Times.