Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά ταμπλό μετά την ΕΚΤ

Μικτά πρόσημα πρόσημο επικρατούν στις ευρωαγορές καθώς εκτυλίσσεται η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη. Σε χαμηλό δύο ετών υποχωρεί το Brent. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall

Πτωτικά ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκές αγορές παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street αλλά και την Ασία όπου νωρίτερα ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κάθετη πτώση 2,6%.

Τα πρόσημα ωστόσο έγιναν μικτά μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, ενώ όλα τα βλέμματα επικεντρώνονται στην συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναμένεται να αποσαφηνίσει λεπτομέρειες για τα προγράμματα τόνωσης της ρευστόστητας. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται 0,2% στις 9.401 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,02% στις 4.366 και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,05% στις 6.554 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,58% στις 10.690 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,31% στις 5.608 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,9% στις 20.519 μονάδες.

Οι επενδυτές δεν περιμένουν κάποια ανακοίνωση στο θέμα των επιτοκίων από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Περιμένουν ωστόσο τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς τίτλων ABS και κυρίως το εάν θα αποφασιστεί χαλάρωση των κανόνων στην ποιότητα των τίτλων που θα μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τίτλους ABS και καλυμμένα ομόλογα αξίας 200 δισ. ευρώ.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μπαράζ εξελίξεων που προκαλούν νευρικότητα και σκιάζουν το επενδυτικό κλίμα» εξηγεί ο Νιάλ Κινγκ, της CMC Markets, και συμπληρώνει: «Υπάρχει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Έμπολα στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις ειδήσεις για γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και στο Χονγκ Κονγκ και τις ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Κίνας και της Ευρώπης».

Τα απογοητευτικά στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ κι η πτώση σε χαμηλό 15 μηνών του δείκτη PMI βιομηχανίας στην ευρωζώνη ήταν οι βασικοί παράγοντες για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος και τη φυγή των επενδυτών από τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις. «Τους τελευταίους τρεις μήνες οι εκροές κεφαλαίων από τα αμερικανικά χρηματιστήρια αγγίζουν τα 200 δισ. δολ., καθώς υπάρχουν σενάρια για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Fed από ό,τι έχει προεξοφληθεί» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. Ο προβληματισμός για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία αποτυπώνεται και στην αγορά πετρελαίου, όπου η τιμή του αργού υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από 17 μήνες, κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Brent βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών.

«Η αστάθεια στις διεθνείς αγορές πιθανότατα θα καταβάλει τις τοποθετήσεις ρίσκου» εξηγεί ο Έβαν Λούκας, της IG Ltd και συμπληρώνει: «Τα χρηματιστήρια θα νιώσουν τον αντίκτυπο από την υποχώρηση των επενδυτών».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v