Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης

Σε κλίμα νευρικότητας η σημερινή συνεδρίαση. Κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο, χρυσός και πολύτιμα μέταλλα. Υψηλό 5ετίας για την στερλίνα καθώς η ΒοΕ προειδοποιεί για αύξηση επιτοκίων.

Διστακτικές οι κινήσεις των επενδυτών στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς υπάρχει έντονη νευρικότητα για τις εξελίξεις στο Ιράκ, ενώ παράλληλα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,22% στις 9891 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,44% στις 4523 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,28% στις 6.759 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,87% στις 11.016 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,72% στις 7186 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,65% στις 22.022 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφονται στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες σε φάση ήπιας διόρθωσης από τα υψηλά εξαετίας.  Αφορμή είναι η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ, με τις ΗΠΑ να στέλνουν στον Περσικό Κόλπο αεροπλανοφόρο και τον Μπαράκ Ομπάμα να εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπορικών χτυπημάτων καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των εξαγωγών πετρελαίου. Έτσι, η τιμή πετρελαίου Brent κινείται ανοδικά στα 113 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε οάσεις ασφαλείας όπως ο χρυσός που ενισχύεται και σήμερα κατά 0,8%. Η νευρικότητα εντείνεται για τη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να κλείσει η στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.

Αρκετοί αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν πως η ατζέντα αυτής της εβδομάδας περιλαμβάνει τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά την οποία τίθεται επί τάπητος η πορεία του tapering, της σταδιακής μείωσης δηλαδή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η Τράπεζα της Αγγλίας ήδη έδειξε τις δικές της προθέσεις με τον διοικητή Μαρκ Κάρνεϊ να προειδοποιεί τις αγορές πως η αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να αποφασιστεί νωρίτερα από ότι αναμένεται, με αποτέλεσμα η στερλίνα να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν πέντε ετών, περνώντας το φράγμα των $1,70.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζει η μετοχή του ελβετικού ομίλου βιοτεχνολογίας Actelion που καταγράφει ράλι 14,9% καθώς δήλωσε ότι το πειραματικό φάρμακο Selexipag πέρασε τα πρώτα τεστ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v