Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες από τα υψηλά 6ετίας. Αφορμή η Παγκόσμια Τράπεζα που υποβάθμισε προβλέψεις διεθνούς ανάπτυξης. Βουτιά 10% για τη Lufthansa. Αναστολή διαπραγμάτευσης για την MPS.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά από ένα αδιάκοπο ράλι τριών εβδομάδων που έφερε τους δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου στο υψηλότερο επίπεδο 6 ετών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 0,85% στις 9.943 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,75% στις 4.560 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,24% στις 6.857 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,74% στις 11.063 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα 1,47% στις 7.335 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1% στις 22.277 μονάδες

Διορθωτικές κινήσεις καταγράφονται και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, μετά τα 7 αλλεπάλληλα ρεκόρ της αμερικανικής αγοράς.

Την αφορμή για τη ρευστοποίηση κερδών έδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων για τη διεθνή ανάπτυξη του 2014, κάνοντας λόγο για πληθώρα παραγόντων, από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, μέχρι την κρίση στην Ουκρανία.

Η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena, της ιταλικής τράπεζας που έλαβε τρία πακέτα στήριξης την τελευταία 5ετία, υποχωρεί 22% μετά από μία μακρά αναστολή διαπραγμάτευσης. Σημειώνεται ότι η μετοχή της ιταλικής τράπεζας πραγματοποίησε ράλι της τάξεως του 40% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας και στα πρώτα της βήματα για την άντληση 5 δισ. ευρώ με έκδοση δικαιωμάτων – ποσό διπλάσιο της κεφαλαιοποίησης της MPS. Η έκδοση δικαιωμάτων έγινε με discount 35% της θεωρητικής αξίας της μετοχής. Ο Αλεσάντρο ντε Προφούμο, πρόεδρος της τράπεζας, δήλωσε το Σαββατοκύριακο μιλώντας στους F.T. ότι αναμένει ισχυρή ζήτηση από βραχυπρόθεσμα funds.

Σήμερα ωστόσο, το ιταλικό χρηματιστήριο προχώρησε σε αλλαγή της σύνθεσης του FTSE MIB ώστε  να συμπεριληφθεί η έκδοση δικαιωμάτων όπως και άλλες μεταβλητές για να αποτραπεί το ενδεχόμενο στρέβλωσης των τιμών, με αποτέλεσμα τη βουτιά στη μετοχή.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο κλάδος λιανικού εμπορίου με άνοδο 0,5% καθώς τα αποτελέσματα της σουηδικής H&M και της ισπανικής Inditex ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Βουτιά 10% καταγράφει η μετοχή της Lufthansa καθώς η γερμανική αεροπορική εταιρεία υποβάθμισε τον στόχο λειτουργικής κερδοφορίας για το 2014 στο 1 δισ. ευρώ  έναντι προηγούμενης εκτίμησης μεταξύ 1,3 δισ. και 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης κατέβασε τον πήχη για το 2015 στα 2 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης στα 2,65 δισ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v