Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ξεχωρίζει ο ενεργειακός κλάδος. Σε υψηλό 9 μηνών η τιμή πετρελαίου Brent καθώς χτυπούν τύμπανα πολέμου στο Ιράκ. Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για αύξηση επιτοκίων.

Ήπιες πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να κινούνται διστακτικά καθώς χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στο Ιράκ και οι τιμές του πετρελαίου ωθούνται στο υψηλότερο επίπεδο 9 μηνών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,87% στις 9852 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,77% στις 4519 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,32% στις 6.818 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,56% στις 11.026 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,52% στις 7216 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,89% στις 21.965 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ενεργειακός κλάδος. Ο κλαδικός δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου του Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,7% με την Royal Dutch Shell να ενισχύεται κατά 0,9% και την Total κατά 0,8%.

Στον αντίποδα έντονες πιέσεις δέχονται οι βρετανικές κατασκευαστικές εταιρίες καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε τις αγορές να ετοιμάζονται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Με τις δηλώσεις του Μαρκ Κάρνεϊ η στερλίνα πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο πενταετίας,  στα 1.6976 δολ.

Πέραν των εξελίξεων στην Βρετανία όμως, η προσοχή των αγορών στρέφεται κυρίως στο Ιράκ όπου οι τζιχαντιστές προελαύνουν. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απειλεί με στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ικανότητα της ιρακινής κυβέρνησης να κρατήσει τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας. Η τιμή του Brent βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο 9 μηνών, σε απόσταση αναπνοής από τα 114 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v