Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόλυτη νηνεμία στις αγορές της Ευρώπης

Με βήμα σημειωτόν οι περισσότεροι δείκτες. Στάση αναμονής για τα αμερικανικά μεγέθη και διστακτικότητα μετά τις υποβαθμίσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα. Με μισή ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Euronext. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα αμερικανικά μεγέθη που ανακοινώνονται αργότερα, αλλά και τις εξελίξεις στο Ιράκ. Σημειώνεται ότι οι αγορές που εντάσσονται στο Euronext, από το Παρίσι μέχρι το Άμστερνταμ, ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με μισή ώρα καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 είναι ενισχύεται οριακά κατά 0,08% στις 9957 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,19% στις 4563 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,05% στις 6.846 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,21% στις 11,105 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,45% στις 7351 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει αpώλειες 0,05% στις 22.212 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Πιέσεις δέχεται ο μεταλλευτικός κλάδος με τη RioTinto και την BHP Biliton να υποχωρούν κατά 1,4%. Οι αναλυτές αποδίδουν τη διστακτικότητα των επενδυτών στην σχετική αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου υποβάθμισε τον στόχο για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,8% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3,2%.

Στο στόχαστρο βρίσκεται και η AngloAmerican με πτώση 2,6% καθώς η MorganStanley προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης σε «underweight» από «equalweight».

Η προσοχή στρέφεται τώρα στις ΗΠΑ, όπου το απόγευμα αναμένονται κρίσιμα μεγέθη όπως οι λιανικές πωλήσεις και οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Επίσης, έντονη ανησυχία υπάρχει για τα τεκταινόμενα στο Ιράκ για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Ιράκ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τη βία που προέρχεται από τρομοκρατικές οργανώσεις και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των Τούρκων διπλωματών. «Ζητώ από τη Διεθνή Κοινότητα να ενωθεί. Πρέπει να δείξουμε ενότητα και αλληλεγγύη στο Ιράκ που βρίσκεται αντιμέτωπο με τρομοκράτες» δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v