Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έβδομη εβδομάδα ανόδου στις ευρωαγορές

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Κέρδη 1,9% το Μάιο για τον Stoxx 600. Πιέσεις στις γαλλικές τράπεζες και βουτιά 5,5% για την BNP Paribas. Οι προσδοκίες από την ΕΚΤ. Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures της Wall.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά από 7 εβδομάδες ανόδου που έφεραν τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου στο υψηλότερο επίπεδο 6ετίας. Εξαίρεση αποτελεί η γαλλική αγορά, όπου ο τραπεζικός κλάδος δέχεται πιέσεις καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φέρεται να ζητά από την ΒΝΡ Paribas πρόστιμο 10 δισ. δολ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 είναι σχεδόν αμετάβλητος με απώλειες 0,01% στις 9938 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,58% στις 4504 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,18% στις 6.859 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,09% στις 10.745 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,3% στις 7094 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 0,2% στις 21.554 μονάδες.

Ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,1%, ενώ για το Μάιο τα κέρδη του δείκτη αγγίζουν το 1,9%.

Σημειώνεται ότι με το ανοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων, η αξία των χρηματιστηρίων διεθνώς αναρριχήθηκε σε νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 63,9 τρισ. δολ. Κινητήριος δύναμη για τις χρηματιστηριακές αγορές είναι η εκτίμηση για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η προσδοκία για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για νέα αναπτυξιακά μέτρα από το Πεκίνο. Η ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αρκετά στελέχη της – εκ των οποίων και ο Μάριο Ντράγκι – έχουν δηλώσει πως θα τεθούν επί τάπητος προτάσεις για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού, εκ των οποίων η μείωση επιτοκίων, αλλά και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Χθες, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1% το πρώτο τρίμηνο. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν χειρότερη των προσδοκιών, αλλά αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων στις επιχειρήσεις από ότι είχε υπολογιστεί. Οι αναλυτές όμως, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποθεμάτων ήταν τέτοια που δεν μπορεί να συνεχιστεί και αρκετοί προχωρούν σε αναβάθμιση των προβλέψεών τους για το δεύτερο τρίμηνο. (Η Morgan Stanley βλέπει ανάπτυξη 4,2%)

Βουτιά 5,5% καταγράφει η μετοχή της BNP Paribas. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πιέζει την BNP Paribas να πληρώσει πάνω από $10 δισ. για τον διακανονισμό κατηγοριών για ποινικά αδικήματα σχετικά με την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και άλλων χωρών, όπως αποκαλύπτει η WSJ. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η BNP και οι αρχές των ΗΠΑ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για το αν η γαλλική τράπεζα θα χάσει προσωρινά την δυνατότητα να μεταφέρει χρήματα από και προς τις ΗΠΑ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v